Savjeti stručnjaka
Hipertireoza: kako ubrzani rad štitnjače utječe na žensku plodnost
Thinkstock

Probir na bolesti štitnjače predstavlja jedan je od najranijih koraka u obradi i dijagnostici neplodnosti

Hipertireoza jednostavno znači povećanje stvaranje hormona štitnjače, uslijed jedne ili kombinacije više bolesti same štitne žlijezde. Danas je hipertireoza gotovo jednako zastupljena kao i hipotireoza, makar je učinak potonje daleko izraženiji u problemu začeća, te se češće nailazi u centrima za liječenje neplodnosti.

S obzirom da hormoni štitnjače primarno utječu na bazalni metabolizam u smislu ubrzavanja, široka simptomatologija posljedica je primarno metaboličkih promjena:  pretjerane aktivacije stanica i tkiva gotovo svih organa, klasični simptomi pojačanog rada štinjače obuhvaćaju živčani nemir (tremor), poremećaj spavanja (nesanica), gubitak tjelesne težine, pojačano znojenje, ubrzan rad srca (tahikardija) aritmije i "preskakanje“ srca (palpitacije), te učestala stolica, sve do proljeva. Ovi su simptomi udruženi i s tipičnim nalazom proptoze ("izbuljene“ oči), tremor, topla i vlažna koža uslijed znojenja itd.

Trudnoća s ubrzanom štitnjačom lakše je ostvariva nego s usporenom

Preporučeno za tebe

U žena reprodukcijske dobi, izražena je većina, a nerijetko i svi opisani simptomi, s dodatkom da katkada postoji i poremećaj menstruacijskog ciklusa. Ipak, poremećaj ciklusa je daleko češći u hipotoireoze nego u hipertireoze, tako da je sumnja na tireotoksikozu daleko češće vezana uz ostale navedene simptome.

Trudnoća se hipertiroezoom je lakše ostvariva nego s teškom hipotirepozom, upravo zbog toga što je ciklus najčešće očuvan u prvom slučaju, te se u mlađih žena ona teže dijagnosticira u trudnoći. Tome doprinosi i specifično tzv. pseudohipertireotično stanje u trudnoći, koje nastaje zbog masovnog i progresivnog rasta humanog korionskog gonadotropina (HCGa), koji zbog sličnosti s hormonom koji upravlja funkcijom štitnjače (TSH), potiče na pojačan rad štitnjače u zdrave trudnice. 

Današnjim protokolima koji vrijede za reprodukcijsku medicinu, probir na bolesti štitnjače predstavlja jedan od najranijih koraka u obradi i dijagnostici neplodnosti, te je s te strane učinjeno puno u ranom otkrivanju eventualnih poremećaja u radu žlijezde. To se isto odnosi i kod stanja poremećaja ciklusa, preobilnih ili neredovitih menstruacija, a  također osnovna obrada se preporučuje i u prvom  tromjesečju svake trudnice, već nakon inicijalnog pregleda i dokaza trudnoće.

Dr. sc. Erden Radončić, specijalist je ginekologije i porodništva, uži specijalist humane reprodukcije, Poliklinika Repromed, Gradišćanska 36, Zagreb, 01/4954 281

Pročitajte još:

  Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!