Savjeti stručnjaka
Čišćenje kamenca sa zubi: kako izgleda postupak?
Thinkstock

Odstranjivanje zubnog kamenca ultrazvučnim aparatom, uz prisustvo vodenog hlađenja, najučinkovitiji je i bezbolan postupak koji se danas koristi

Zubni kamenac je tvrda naslaga na zubima koji nastaje mineralizacijom zubnog plaka na području spoja zuba i zubnog mesa. Često je to obojena žučkasto-smeđa   tvorba koja se može ukloniti jedino profesionalnim čišćenjem u ordinaciji dentalne medicine. 

Odstranjivanje zubnog kamenca ultrazvučnim aparatom, uz prisustvo vodenog hlađenja,  najučinkovitiji je i bezbolan postupak koji se danas koristi.

Preporučeno za tebe

Radi se bez lokalne anestezije, a kod pacijenata kod kojih je prisutna preosjetljivost zubnih vratova, područje čišćenja se anestezira kako bi postupak bio potpuno bezbolan. Nakon odstranjivanja tvrdih naslaga, zubi se moraju ispolirati i zagladiti specijalnom pastom za poliranje.

Postoje još i postupci kojima se zubi ispjeskare intraoranom pjeskarom, ali ovim se postupkom više uklanjaju površinske pigmentacije, dok se one tvđe naslage  moraju ukloniti ultrazvučno.

Stvaranje zubnog kamenca ovisi o pravilnoj oralnoj higijeni i upotrebi svih potrebnih sredstava kako bi se sa površine zuba uklonio biofilm koji ako ostane, mineralizira i pretvara se u tvdu naslagu.

Neke loše navike kao što je pušenje mogu pogodovati nastanku kamenca, ali generalno se smatra da je on povezan sa pravilnom oralnom higijenom i preventivnim kontrolnim pregledima.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!