Ostani doma
Savjeti stručnjaka
Fotke beba šokirale javnost: Upitali smo pedijatricu što je rota virus i kako roditelji trebaju reagirati
Screenshot RTL

Nakon šokantnih fotografija koje su se pojavile iz Klinike za infektivne bolesti 'Fran Mihaljević', a objavljene su na Facebooku, cijela hrvatska javnost ostala je zatečena...

Riječ je o blizancima Filipu i Franu koji su u Kliniku za infektivne bolesti 'Fran Mihaljević zaprimljeni prije 11 danaDječaci su stari pet mjeseci, a kako je objasnila njihova mama, hospitalizirani su zbog rota virusa i gripe. Pitali smo pedijatricu Giovanu Armano što je rota virus i kako roditelji trebaju reagirati kada se bolest dogodi. 

Vezana vijest

Bebe u bolnici
U kliniku upućena izvanredna inspekcijaMajka blizanaca čije fotografije su šokirale javnost: 'U šoku sam. Moja djeca nisu dobila potrebnu skrb'

"Rota virus infekcija zahvaća probavni trakt zapravo gastrointestinalni sustav. Manifestira se proljevom i povraćanjem, zahvaća malu djecu, a što je dijete mlađe simptomi su intenzivniji - jače povraćanje, češće i učestalije stolice, a dijete brže dehidrira. Najveći problem u cijeloj toj priči je dehidracija djeteta dakle nedostatak tekućine. Dijete ne može primiti tekućinu, sve što uzme, ide van iz tijela, bez obzira radi li se o stolici ili povraćanju. Naravno, kada se radi o proljevu onda djetetovo pelensko područje bude narušeno pa se dogode i različiti osipi i teže kliničke slike. Dehidrirano dijete najčešće završi u zaraznoj bolnici na infuziji i onda bude jako loša klinička slika.", objasnila nam je pedijatrica dr. Giovana Armano te dodala da je bolest virusna i ne može se drugačije liječiti jer za virusnu bolest nemamo antibiotike. "Virusnu bolest liječimo nadoknadom tekućine, laganijom hranom, praćenjem djetetovog stanja i snižavanjem temperature ako je prisutna. Kako bi se spriječila dehidracija kod djeteta postoje različite rehidracijske otopine koje roditelji uvijek moraju imati uz sebe ako se dogodi bolest. Dobro je dati takvu otopinu, malo po malo, malo vode ili čaja tako da se dijete rehidrira i da ne dođe do te faze da mora ići u zaraznu bolnicu i biti hospitalizirano jer tamo može pokupiti niz drugih bolesti", objašnjava pedijatrica.

Bolest je virusna i brzo se širi

Kako naglašava liječnica, potreban je veliki oprez kod ove bolesti jer je virusna i brzo se širi. "Kad je ima jedan član obitelji, vrlo brzo dobit će ju i drugi. Također, u vrtiću se često dogodi da je nekoliko djece bolesno i ima rota virus", kaže dr. Armano. Međutim, kako dalje naglašava postoji cjepivo za rota virus i može se dati u dojenačkoj dobi do šest ili osam mjeseci ovisno o vrsti cjepiva.

"Najvažnije je da 'nema pikanja' kod ovog cjepiva, znači nije u obliku igle. To je napitak kao sirup koji se pije kod liječnika pedijatra. Za djecu koja imaju kronična oboljenja poput teških srčanih bolesti i drugih to je cjepivo čak i u obaveznom, proširenom programu cijepljenja", dodaje.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!