Ostani doma
Savjeti stručnjaka
Što je autogeni trening i kako vam može pomoći da se osjećate bolje?
www.pixabay.com

Znanstveno je dokazan učinak ove tehnike kod smanjenja stesa, problema sa spavanjem, oboljenja srca i psihosomatskih bolesti

Autogeni trening znanstveno je dokazana tehnika dubokog opuštanja koju je, inspiriran hipnozom, razvio njemački neurolog i psihijatar dr. Johannes Heinrich Schultz 30-ih godina prošlog stoljeća. Koristeći autogeni trening dovodimo se u stanje duboke opuštenosti u kojem postižemo veću otpornost na stres i općenito poboljšavamo kvalitetu života kroz redovito vježbanje. 

Autogenim treningom, osim subjektivnog doživljaja pozitivnog utjecaja na polaznike, postoje i objektivni pokazatelji fizioloških promjena. Kako danas i znanost priznaje usku povezanost tijela i psihe, a većina današnjih bolesti je psihosomatskog porijekla, utvrđeno je da ukoliko brinemo o našoj duši automatski pozitivno djelujemo i na svoje tijelo.

Autogeni trening nas vodi do spoznaje koliko smo moćni stvaraoci vlastitog svijeta i da promjenom svojih misli, riječi i emocija možemo mijenjati okolnosti koje privlačimo u svoj život. Cilj obuke autogenog treninga je da voditelj autogenog treninga osposobi polaznike da pomognu sami sebi koristeći se ovom tehnikom. A sve kako bi naučili živjeti u miru, sreći, zdravlju, zadovoljstvu, opuštenosti i ljubavi bez obzira na vanjske okolnosti. Pri tome gradite skladne odnose sa samim sobom i sa svojom okolinom, dok se učite nositi se sa svim događajima koji dolaze u život. Tako se osvještava da je svaki događaj samo jedno novo iskustvo i još jedna nova prilika za učenje i rast.

Znanstveno je dokazan učinak ove tehnike kod smanjenja stesa, problema sa spavanjem, alergija, oboljenja srca i krvnih žila i psihosomatskih bolesti, no jednako tako koristi se i u slučajevima:

 • Napad panike
 • Fobija
 • Migrena, glavobolje
 • Nesanica
 • Astma
 • Umor 
 • Manjak energije
 • Hladne ruke ili noge
 • Gastritis, grčevi u trbuhu
 • Razdražljivost

Vezana vijest

savjet stručnjakaTko sve može raditi autogeni trening i kako ga naučiti?

Osobe koje znaju autogeni trening bolje se nose sa životnim izazovima, opuštenije se osjećaju u zahtjevnijim situacijama, aktiviraju samoiscjeljujuće procese u tijelu i općenito se osjećaju bolje.

Jednom kad savladate vježbe Autogenog treninga ostvarit ćete sve prednosti koje donosi ova vrlo moćna tehnika:

 • Opušteno stanje dolazi automatizmom pri samoj pomisli na mir i opuštenost
 • Povećanje samopoštovanja i samopouzdanja
 • Moćan alat za osjećaj kontrole i samoosnaživanja
 • Postizanje emocionalne stabilnosti
 • Primjenjivost na svakom mjestu i u svakom trenutku

Kako se prakticira?

Za usvajanje Autogenog treninga potrebno je vrijeme i svakodnevna vježba. Češćim prakticiranjem i ponavljanjem skraćuje se upravo taj trenutak kada je za izvođenje treninga potrebno samo nekoliko minuta. I to u bilo koje vrijeme i na bilo kojem mjestu, kao i u bilo kojim uvjetima.

Za uspjeh treninga nužno je redovito i dosljedno provođenje treninga kroz koji se dovodimo u stanje pasivne koncentracije. Takvo stanje nam daje otvorenost prema primanju sugestija, dok usmjeravamo pažnju i osobnu svijest sa okoline na traženje i pronalaženje podrške u samom sebi. Djelovanje autogenog treninga je vrlo individualno i razlikuje se od osobe do osobe. 

Ponavljanjem određenih formula, točnije 6 formula (sugestija) kroz odsustvo koncentracije i autosugestijom postižemo uravnoteženo stanje organizma. Postoji dublje značenje za svaku od njih i povezano je za određeni dio tijela, točno određenim redosljedom.

Mirjana Petković (Foto: Maks Petković)

Postoje li neke posebne obveze ili ograničenja?

Preporučuje se raditi Autogeni trening na mirnom mjestu, 3-5 puta dnevno, otprilike u isto vrijeme, svaki dan u periodu od 3 mjeseca. Vrijeme koje je potrebno za izvođenje treninga je vrlo individualno obzirom da se može raditi brže i sporije, pa sve ovisi o osobi koja ga radi. U početku je vrijeme kraće jer se postepeno formule uvode u trening, a na kraju kada je trening potpun, sa svih šest formula potrebno je do 10 minuta za jedno vježbanje. A cilj je da kontinuiranim vježbanjem već pri samoj pomisli ulazimo u željeno stanje opuštenosti i mira.

Trening se nikako ne smije raditi u automobilu za vrijeme dok osoba koja radi Trening je osoba koja upravlja automobilom, u vodi (kupanje u kadi, moru i sl.) te prilikom korištenja strojeva. Dok se trenira potrebno je neko mjesto gdje ćemo se osamiti na trenutak i gdje nećemo biti u svakodnevnim aktivnostima, dakle izdvojiti vrijeme za sebe. 

Ova vrsta treninga nije zamjena za liječnika, nego samo mogućnost učenja metode opuštanja, u tom stanju možemo djelovati na sebe, na način da si sugeriramo nešto što želimo imati u pozitivnom smislu. Počevši od težine i topline, a mir i opuštenost je naš cilj.

Mirjana Petković,
Life Coach & Heal Your Life® Teacher, Učiteljica Autogenog treninga
Kroz radionice i individualni rad sa odraslima i djecom primjenjuje licencirane tehnike i coaching metode; Heal Your Life®, NLP, wingwave®, Autogeni trening i Relax Kids (www.mirjanapetkovic.com

 

Pročitajte još:

 Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

 
 
Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!