Ostani doma
Savjeti stručnjaka
Pedijatar Jovančević: 'Prema novim smjernicama preporučuje se smanjiti unos riže u prehrani djece'
www.profimedia.hr

Ugledni prof.dr. sc. Milivoj Jovančević, primarijus, specijalist pedijatar objasnio nam je na što sve roditelji trebaju paziti kada se radi o onečišćivačima u dječjoj hrani

U današnje vrijeme sve je veći broj onečišćivača u našoj okolini, različiti kemijski spojevi koriste su u prozvodnji hrane, ali i u brojnim prozvodima za široku potrošnju. Svi ti spojevi mogu promijeniti hormonsku ravnotežu koja je nužna za normalan rast i razvoj. Pitali smo omiljenog pedijatra među roditeljima na što treba paziti kada su u pitanju mališani i jesu li roditelji previše zabrinuti zbog dječje hrane. 

Koji su najčešći onečišćivači u dječjoj hrani u našim krajevima?

Proizvodi koji nose naziv "dječja hrana" su vrlo sigurni - onečišćenja su iznimno rijetka. Namirnice koje kupujemo u trgovinama, na tržnicama ili proizvodimo sami mogu biti onečišćene kemijskim spojevima koji se nalaze u tlu (npr. arsen koji je u nekim područjima prisutan u značajnijim količinama u tlu i podzemnim vodama), vodi ili u zraku. Najveći izazov je proizvodnja hrane uz strogo poštivanje propisa o primjeni zaštitnih sredstava, stoga regulatorna tijela u RH imaju pomno razvijenu strategiju nadzora - njome se uređuje metodologija odabira hrane za inspekcijski nadzor prema procijenjenim stupnjevima rizika.

Na što roditelji trebaju najviše paziti kod odabira hrane?

Vezana vijest

Tužna djevojčica
I prekomjerena stimulacijaStres kod djece negativno utječe na rani razvoj mozga i pridonosi različitim poremećajima

Preporučam uporabu prirodne zdrave hrane, smanjiti unos industrijski obrađene hrane, nabavljati namirnice iz kontrolirane proizvodnje (vlastiti vrt, dućani ekološki uzgojene hrane).

Prema Vašem iskustvu gdje roditelji najviše griješe odnosno koje su njihove najveće zablude vezane za dječju hranu?

Roditelji često navode da je dječja hrana nezdrava jer su uvjereni da sadrži dosta konzervansa kako bi npr. voćne povrtne ili mesne kašice mogle ostati nepokvarene, čak i na sobnoj temperaturi. To je temeljno krivo, tehnologija uzgoja, pripreme i pakiranja osigurava odsustvo bilo kakvih škodljivih sastojaka.

(Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)

Nedavno ste na jednom predavanju spomenuli da rižino mlijeko sadrži puno arsena. Koja je onda alternativa za roditelje?

Oko 70% riže na svjetskom tržištu ima povećane koncentracije arsena. On se u najvećoj koncentraciji nalazi u ovojnici rižinog zrna (10-20x veća koncentracija od ostatka zrna) od koje se proizvodi rižino mlijeko. Stoga se prema novim smjernicama preporučuje se smanjiti unos riže u najmlađim dobnim skupinama, treba koristiti rižu kojoj je maknuta ovojnica, a rižino mlijeko treba izbjegavati.

Znači li to da roditelji trebaju biti oprezni kad kupuju integralnu rižu? Trebaju li kupovati rižu s nekih određenih područja?

Preporuka Europskog društva za gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu je da se djeci ne daje integralna riža, a kada se riža kuha treba je kuhati u većoj količini vode i nakon kuhanja vodu treba baciti.

Onečišćivača ima puno, a roditelji ne znaju gdje su sve prisutni. Potencijalno škodljivih tvari ima u kozmetici, odjeći, obući i robi široke potrošnje koju svakodnevno koristimo (plastika, tefloni, sredstva za čišćenje...).

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!