Savjeti stručnjaka
Logopedske vježbe u odrasloj dobi mogu postići odlične rezultate
www.profimedia.hr

Logopedinja Nataša Šunić Vargec objasnila je može li se ispraviti govor kod odraslih osoba

U zadnje vrijeme imam dosta upita što se tiče ispravljanja izgovora kod odraslih. Sve zanima je li to uopće moguće. Naravno da je, ali uvijek treba računati da se terapija izgovora kod odraslih udvostručuje po trajanju u odnosu na djecu. To znači da ako je neka norma po Vuletić (1990.) za glas R 35 logopedskih terapija, za odraslu osobu bi trebalo sigurno 70 logopedskih terapija. Ali u svakom slučaju je izgovor moguće ispraviti, naravno uz redovite dolaske i vježbanje kod kuće. Nekako najčešće poteškoće kod odraslih u izgovoru su sigmatizam i rotacizam.

Najčešće poteškoće u izgovoru kod odraslih

SIGMATIZAM znači da je jezik vani, tj. izgovor glasova SZC ŠŽČĆĐDŽ se ostvaruje tako da se vrh jezika smjesti između gornjih i donjih sjekutića, a na jeziku nema žlijeba, te se zračna struja rasipa cijelom površinom jezika. Postoje mnoge vrste sigmatizma,a to zapravo ovisi o "krivom" načinu i mjestu položaja jezika.

Vezana vijest

savjet stručnjakaOporavak nakon moždanog udara: kako ponovno učiti govoriti i razumjeti

Najčešća i najčujnija poteškoća u izgovoru kod odraslih je taj famozni glas R - ROTACIZAM. Kod odraslih se on najčešće manifestira u vidu nedovoljno vibrantnog R. U normalnom tečnom govoru sonant R ima jednu do tri vibracije, u konsonantskom položaju ima jednu, a u vokalskom do tri. Onaj nama, recimo najzvučniji i najčešći bi bio dorzalni (hrpteni) gdje se vibracije ostvaruju na hrptu jezika i guturalni (grleni) gdje se vibrira iza hrpta jezika prema njegovu korijenu. Usko vezano uz "krivi" izgovor glasa R je i "krivo" izgovaranje ili neizgovaranje glasa L.

Pošto je izvedba glasa L po mjestu i načinu vrlo bliska glasu R mnogi koji imaju problem s glasom R, mogu imati i iskrivljen glas L.

Ono što je vrlo važno napomenuti je da se izgovor glasova može ispraviti u bilo kojoj dobi (bilo da se radi o sigmatizmu, lambdacizmu ili rotacizmu) no potrebno je puno vježbati kod kuće, redovito ići na logopedske terapije, a i pripremiti se na barem duplo vremena terapija nego kod djece.

No na kraju, trud se isplati jer su mnogi zadovolji svojim "novim "izgovorom i sa sigurnošću pristupaju novim situacijama koje zahtijevaju dobro izražavanje.

Brzopletost u govoru 

Da se ne bi orijentirali samo na izgovor glasova, važno je napomenuti da je vrlo česta poteškoća u govoru odraslih brzopletost koja se može javiti udružena sa elementima mucanja. Tu je vrlo važno usmjeriti osobu da sebe "čuje". To znači da mnogi brzopletaši sebe "ne čuju" tj. ne čuju svoj izrazito brzi govor. "Ne čuju" kako "gutaju" ne samo glasove, nego i cijele slogove. Spajaju dijelove jedne riječi s drugom te tako postaju izrazito nerazumljivi. Tada je potrebno da se osvijeste, da ih se snimi tako da se mogu čuti i identificirati sa svojim govorom. Tu je potrebno uključiti i vježbe disanja i opuštanja. U terapiji se tada primjenjuju tehnike vježbi disanja, opuštanja i rad na Behringer aparatu. 

Na kraju, ne i najmanje važno, treba napomenuti i afaziju. Terapije afazije su vrlo često zahtjevnije terapije, no ne toliko za terapeuta koliko za samu osobu kojoj je vrlo teško izvoditi vježbe koje je možda prije mjesec dana mogao napraviti "kao od šale". Tada se treba paziti i na psihičko stanje osobe, obavezno uključiti i psihijatra jer mnogi znaju postati depresivni. Ono što je vrlo važno kod terapija osoba s afazijom je da se cijela obitelj (koliko je moguće) uključi zajedno u terapiju, a osobu stalno poticati i pozitivno potkrepljivati.

Ono što se zasigurno može reći da se kod terapije odraslih postižu rezultati, no potrebno je više angažmana i dulji je vremenski period terapije, ali s druge strane ipak lakše. Odrasli znaju zašto su došli na terapiju i žele "ispraviti" govornu poteškoću. Dolaze sami i bez ičijeg nagovaranja. Znaju zašto su došli pa će i rezultati biti dosta dobri (sigurno u prva tri mjeseca terapije).

Mr. sc. Nataša Šunić Vargec, Logopedska ordinacija "LOGOPED"
Terapija glasa i govora, Belostenčeva 3, Zagreb
Tel.: 01/ 46 66 222, mob.: 091/ 321 9777, e-mail: logoped9@gmail.com
Potpredsjednica za projekte u Preventivno edukacijsko-rehabilitacijskom centru za očuvanje i promicanje zdravlja NEOLA

 

Pročitajte još:

 Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!