Ostani doma
Savjeti stručnjaka
Kako mjeriti i kada snižavati povišenu temperaturu kod djece?
Davorin Visnjic/PIXSELL

Pedijatrica Giovana Armano objasnila nam je razliku između mjerenja temperature na sluznici i na koži te kada dijete treba odvesti liječniku

Roditelji se često uspaniče kada dijete ima povišenu temperaturu, a ako je dijete toplo i malaksalo znači da mu moraju pratiti tjelesnu temperaturu. Pitali smo uglednu pedijatricu dr. Armano što učiniti kad je tjelesna temperatura povišena. 

Kako pravilno mjeriti temperaturu kod djeteta?

Preporučeno za tebe

Temperatura djeteta se mjeri slično kao i kod odraslih. S obzirom na različite termometre (toplomjere) koji se mogu naći na tržištu, te mjestu na kojem mjerimo temperaturu postupci se nešto razlikuju. Uz svaki toplomjer dobije se i uputstvo kako se temperatura mjeri tj. kako se toplomjer primjenjuje.

Kada treba djetetu mjeriti temperatura? 

Roditelji mogu pomisliti da dijete ima temperaturu, tj. da je bolesno kada je toplije – lice, tijelo, ruke i noge, a da vanjska temperatura nije visoka. Kada je klonulo, malaksalo, pospanije, a nije mu vrijeme za spavanje ili izrazito cendravo, plačljivo, a nema razloga za to. Često može biti i crveno u licu.

U tim slučajevima treba izmjeriti temperaturu, termometrom koji svaki roditelj mora imati kod kuće. Ako je izmjerena  temperatura samo povišena (do 38 na koži, odnosno 38,5 na sluznici) djetetu treba dati tekućine, rashladiti ga i pratiti da se temperatura ne povisi na vrijednosti iznad navedenih kada mu se mora dati antipiretik (lijek za snižavanje temperature).

Kada se djeci temperatura mjeri u guzi?

Mjerenje temperature kod beba pouzdanije je ako se mjeri u guzi. Ponekad je za roditelje to teže izvesti, jer je beba nemirna, roditelji nemaju dovoljno iskustva, te se u takvim slučajevima preporuča mjerenje na koži ili u uhu.
 
Ima li razlike u mjerenju temperature na različitim dijelovima tijela?

Izmjerena temperatura na koži nije ista kao i na sluznici. Naime, na koži je 0,5 Celzijevih stupnjeva niža od temperature na sluznici (u guzi). Dakle, na čelu i ispod pazuha i u uhu su temperature mjerene na koži i iznose do 37 Celzijevih stupnjeva kada je dijete zdravo, dok je temperatura u guzi kod zdravog djeteta 37,5 Celzijevih stupnjeva.
 
Kako snižavati povišenu temperaturu i kada dijete treba odvesti liječniku?

Povišenu temperaturu ne treba snižavati, nego pratiti dijete, davati mu dovoljno tekućine i rashlađivati ga. 

Visoku temperaturu iznad 38 Celzijevih stupnjeva na koži, tj. višu od 38,5 Celzijevih stupnjeva na sluznici obavezno treba snižavati lijekovima antipireticima u obliku čepića ili sirupa ovisno o dobi i stanju djeteta, te to ponavljati kada se temperatura ponovno povisi.

Prvih sati po nastupu visoke temperature, čak i prvih par dana, ako nema nikakvih drugih znakova bolesti, dijete ne treba nužno voditi pedijatru. Dovoljno je snižavati temperaturu, često je mjeriti tijekom dana, davati dovoljno tekućine, rashlađivati dijete dok ne počne djelovati lijek i pratiti tijek bolesti.

Ako pak postoje još neki znakovi bolesti, osip, kašalj, proljev, opće loše stanje i stanje se pogoršava, visoka temperatura traje više dana treba dijete odvesti na pregled.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!