Ostani doma
Savjeti stručnjaka
Pedijatrica Armano: 'Rizik od ospica je jako visok ako osoba nije cijepljena, više od 90 posto'
Thinkstock

Razgovarali smo s pedijatricom Giovanom Armano o ospicama, zašto je važno cijepiti djecu i kakva je zaštita kod odraslih osoba koji su cijepljeni

Posljednjih mjesec dana u Hrvatskoj se pojavio sve veći broj oboljelih od ospica, a u Zagrebu je zabilježena i epidemija. Razgovarali smo s pedijatricom Giovanom Armano o simptomima bolesti, zašto je važno cijepiti djecu i kakva je zaštita kod odraslih osoba koji su cijepljeni.

"Ospice ili morbili su dječja zarazna bolest koja se jako brzo širi kapljičnim putem. Od kada je uvedeno cjepivo protiv ospica mnogi pedijatri nisu imali prilike vidjeti tu bolest. Ospice su uzrokovane virusom morbila, a 7 do 14 dana nakon izloženosti virusu ospica mogu se pojaviti prvi znaci bolesti", objasnila je na početku liječnica Armano te navele koji su simptomi bolesti.

"Glavni simptomi su respiratorni simptomi u prvoj fazi bolesti, temperatura, kašalj curenje nosa i očiju, kašalj, grlobolja, bolovi u mišićima da bi se nakon te faze, za par dana  razvio osip i opće stanje se pogoršava. Prvo se javi osip u usnoj šupljini - Koplikove pjege. Te točkice nalikuju sitnim zrncima bijelog pijeska okružene crvenom areolom. Dan dva nakon pojave Koplikovih pjega pojavi se specifičan osip po koži. Osip je tipičan morbiliformni po licu i tijelu sitni makulozni, pjegast i sitno-crven. Počinje na čelu i iza uha na licu te na vratu. U roku od 24 do 48 sati proširi se po trupu i ekstremitetima. Temperatura može biti vrlo visoka (do 40 st. C). Osip je u početku pjegast kasnije postaje poput malih crvenih kvržica uz lagani svrbež. Kvržice mogu i krvariti. Bolesnik može bit osjetljiv na svjetlo. Razmak između pojave prvih simptoma i pojave osipa je obično 3 do 5 dana", kaže dr. Armano te dodaje da je sama bolest  izrazito zarazna, te se lako širi osobito u populaciji djece, a posebno kod onih koji nisu cijepljeni. "Također se bolest često komplicira upalom uha, upalom pluća ili meningitisom, grčevima, meningoencefalitisom ili sklerozirajućim panencefalitisom koji se ne može izliječiti", dalje dodaje. 

(Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL)

Kako se liječe ospice kod djece i odraslih osoba?

"S obzirom da je bolest virusnog uzroka liječe se simptomi, temperatura, davanje dovoljno tekućine, mirovanje. Ako se pojave komplikacije najčešće se mora u bolnicu te se onda prema vrsti komplikacija odredi terapija", dodala je.

'Nakon cijepljenja se stvara trajni imunitet'

U Hrvatskoj se djeca cijepe u dobi od 12 mjeseci i docjepljuju se na upisu u 1. razred. "Cijepljenje je javnozdravstvena preventivna mjera koja daje zaštitu pojedincu, ali i cijeloj populaciji od zaraznih bolesti protiv kojih se dijete ili odrasla osoba cijepi. Nakon cijepljenja se stvara trajni imunitet, te se više ne može oboljeti od određene bolesti, pa se izbjegnu i neželjene komplikacije koje nastaju nakon preboljenja bolesti", objašnjava dalje te dodaje da se sve veći broj ljudi protivi cijepljenju. "U posljednje vrijeme u svijetu pa i kod nas postoji snažna antivakcerska kampanja koja govori protiv cijepljenja kao nepotrebne preventivne mjere, pozivajući se na opasne komplikacije (koje nisu znanstveno dokazane -evidence based) te o zavjerama farmaceutske industrije i toksičnim tvarima u pojedinim cjepivima koja direktno škode organizmu, te o nerazvijenom imunom sustavu dojenčadi zbog koje je cijepljenje 'opasno", kaže. 

Koliko smo sigurni ako smo cijepljeni?

"Zaštita je potpuna ako se odrasla osoba cijepila u dvije doze i o tome ima dokumentaciju. Dakle, ako je netko prebolio ospice ili je cijepljen 2x prema programu cijepljenja, neće oboljeti od ospica ako s njima dođe u kontakt", objasnila je liječnica te dodala da je rizik od dobivanja ospica izrazito visok ako osoba nije cijepljenja. "Rizik je jako veliki, više od 90 posto jer je bolest izrazito zarazna".

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!