Savjeti stručnjaka
Nutricionist Dolibašić otkriva koje mliječne proizvode izbjegavati i je li bolje kozje mlijeko
Thinkstock

'Kako starimo, važnije nam je održavati zdravu crijevnu floru, dok mladi mogu biti slobodniji u izboru', objasnio je stručnjak

Sve se više u javnosti raspravlja o tome koliko su mliječni proizvodi zdravi te trebamo li neke od njih svakodnevno izbjegavati u prehrani. Nutricionist Branimir Dolibašić iz Nutrilife centra objasnio nam je zašto su ove namirnice važne u prehrani i na što trebamo obratiti pažnju prilikom konzumiranja mliječnih proizvoda.

"Mlijeko i mliječni proizvodi su važan izvor raznih hranjivih tvari, kalcija i drugih minerala te vitamina. Osim toga, izvor su bjelančevina, i ne manje bitno, izvor dobrih bakterija - probiotika. Upravo ovo posljednje nas navodi da kod izbora proizvoda damo prednost fermentiranim proizvodima mlijeka, poput sira, jogurta, kefira i dr., kako bi svoju prehranu obogatili probioticima na dnevnoj bazi", objasnio je na početku mag.nutr. Branimir Dolibašić. Vrlo je važno obratiti pažnju na unos sireva. 

"Valjalo bi u prehrani birati smanjenu količinu tvrdih sireva te radije odabrati tekuće fermentirane proizvode, kao što je jogurt, kefir, acidofil i sl. Kako starimo, važnije nam je održavati zdravu crijevnu floru, dok mladi mogu biti slobodniji u izboru, uključujući mlijeko i kakao proizvode s mlijekom", dodaje dalje.

(Foto: Privatni album)

'Uvijek treba dati prednost domaćim proizvodima'

U posljednje vrijeme sve se više ljudi izbjegava mliječne proizvode u prehrani zbog različitih hormona i pesticida. Pitali smo nutricionista Dolibašića što kažu stručnjaci o tome i možemo li ih izbjeći.

"Domaća mliječna industrija, kao i male mljekare, pod nadzorom su sanitarnih službi te kao samim time daju kupcu izbor lokalnog i svježeg pred industrijskim uvoznim proizvodima. Problem postoji kod cijena kojima domaći proizvođači ne mogu konkurirati velikim uvoznim lancima. Iako je moguće da se u nekim slučajevima dogode veće ili nedopuštene količine štetnih tvari (hormona i pesticida), u cjelini sustav kontrole na razini EU-a, jednako kao i naš domaći sustav, prilično dobro obavlja svoj posao. Možemo reći da smo zbog umreženosti i pravodobne akcije sigurni kao potrošači. To, naravno, ne znači da je svako mlijeko isto! Ponovit ću, uvijek treba dati prednost lokalnim proizvođačima i domaćim mliječnim proizvodima", dodao je dalje.

Je li kozje mlijeko zdravije od kravljeg?

"Kozje mlijeko ne možemo izdvojiti kao zdravije samo po sebi za sve ljude. U slučajevima intolerancije na kravlje mlijeko zbog koje ljudi ne mogu konzumirati kravlje mlijeko, preporuča se unos kozjeg mlijeka i kozjih proizvoda, kao dostupne i kvalitetne alternative. Sastav je u nutritivnom pogledu sličan, osim sto su kozji proizvodi donekle lakše probavljivi. Glavna razlikovna mjera između kravljeg i kozjeg mlijeka ostaje intolerancija na mlijeko.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!