Ostani doma
Savjeti stručnjaka

Ana Čerenšek, psihologinja i mentalna trenerica, objasnila je kako žena može dobro raditi i uživati u nekoliko uloga u životu

"Slušali smo to kroz pjesmu da je moguće, a ja vam kažem da je moguće i u stvarnom životu. Dakle, ako želite obnašati nekoliko uloga u vašem životu i biti u njima super, fantastične i uspješne. Prvo nemojte stvarati pritisak oko toga, stvarno ne morate, ali možete to željeti. Kad već to želite onda je dobro da dredite neke prioritete", kaže na početku naša stručnjakinja Ana Čerenšek te dalje objašnjava što bi žene trebale znati ako žele uživati u svim ulogama. 

Što se zapravo ženama primarno događa? 

"Kada su na poslu imaju grižnju savjesti što nisu kod kuće s djecom, kada su kod kuće s djecom imaju grižnju savjesti što nisu na poslu. Ako odredite prioritete, a to može ići u smjeru - posao mi je važniji, dijete mi je važnije. Nadam se da su svima djeca ipak prva na listi. No na svu sreću na svakodnevnom nivou ne moramo birati. Nije se nikakav problem dogodio, svi mi odrastamo i rastemo. I djeca vole biti bez nas, htjeli mi to sebi priznati ili ne", kaže dalje i objašnjava kako olakšati svakodnevicu.

"Znači ono što trebamo je odrediti prioritete, kada smo negdje i na određenom mjestu da nam je onda to što smo odabrali - prioritet. Kao što sam već navela u kolumni, kad ste na poslovnom sastanku, a niste na dječjoj predstavi vašeg djeteta, onda budite na poslovnom sastanku. Nemojte provjeravati mobitel svake tri sekunde da vidite što propuštate i osjećati se loše zato što je vaše dijete na predstavi bez vas. Donijeli ste izbor i držite ga se. Inače ste bez dobrog razloga propustili dječju predstavu jer ste napola ostali na poslovnom sastanku. Ali vrijedi i obratno, ako ste odlučili doći na dječju predstavu onda maknite mobitel sa strane i nemojte gledati što se na sastanku događa nego uživajte u tom trenutku kada vaše dijete pleše na pozornici, glumi pjeva ili nešto treće", kaže dalje i naglašava što biste trebali napraviti kako biste se osjećali bolje.

"Dakle, probajte biti maskismalno uronjeni u aktivnost koju ste odabrali jer je moguće u danu podijeliti vrijeme i za jedno, drugo ili treće. Dobar plan i pridržavanje istog je ključ, jer ako malo popustite i prepustite se nekoj ugodi ili odgađanju obveze ili nešto slično moguće je da nećete sve stići obaviti. Tada dolazi onaj dio kada posustajemo u svim tim aktivnostima. Dakle, prioriteti unutar aktivnosti - posložite dan i tjedan. Kada ste kod kuće budite kod kuće, kada ste na poslu budite na poslu, ali svakako odvojite i ono vrijeme kada ćete biti kraljica i malo se urediti jer vaše vrijeme stvarno vama pripada. Zaslužili ste ga!", rekla je na kraju. 

Ana Čerenšek je psihologinja i mentalna trenerica. Cijelu karijeru provodi u savjetodavnom radu sa stotinama sportaša, sportašica, menadžera, glumaca, pustolova, ali i s ostalima u potrazi za izvrsnošću. Predstavlja dio tima vrhunskih sportaša poput Damira Martina (srebrni veslač iz OI Rio 2016.), Lovre Majera (najbolji mladi nogometaš 2017. i 2018.) i Ivana Raiča (kapetan odbojkaške reprezentacije hrvatske). Ana provodi poslovne treninge i edukacije za niz domaćih i međunarodnih tvrtki. Uz Igora Čerenšeka bila je član tima Davora Rostuhara, jedinog Hrvata na Južnom polu 2018. godine.

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!