Ostani doma
Savjeti stručnjaka
Liječnica Ivana Nola objasnila je kako se brinuti za ljepotu i zdravlje kože
Privatni album

Naša ugledna dermatologinja odgovorila nam je na pitanja vezana za zdravlje kože, ali i koji tretmani donose vidljive rezultate

Sada kada je završilo bablje ljeto i sve ćemo manje moći uživati u sunčanim zrakama, došlo je vrijeme da se drukčije brinemo za kožu. Liječnica Ivana Nola objasnila nam je što možemo učiniti dok još uvijek imamo brončani ten i kako se trebamo brinuti za ljepotu i zdravlje naše kože pogotovo kada se mijenjaju godišnja doba. 

ŽiS: Većina žena želi zadržati brončani ten koji su dobile tijekom ljeta. Je li to moguće?

Dr. Nola: Brončani ten je vrlo teško zadržati, no ipak da koža u potpunosti ne izblijedi, barem na neko vrijeme može se postići dodavanjem multivitaminskih preparata koji se unose u organizam u vidu tableta, a sadrže karoten. Osim toga koži valja osigurati dovoljno vlage izvana i iznutra kako ljuskanje kože uslijed suhoće ne bi kvarilo ten. Potrebno je konzumirati i puno tekućine, a kožu redovito njegovati preparatima koji su bogati hidrokompleksima i karite maslacem.

ŽiS: Kako koži vratiti izgubljeni sjaj nakon izloženosti suncu. Je li potrebno kožu više njegovati i dodatno uključiti neke kreme i tretmane? 

Dr. Nola: Nakon ljeta, kada je naša koža bila izložena suncu, vjetru, soli, unatoč tome što sve više ljudi provodi pravilnu zaštitu od sunca, naša koža treba profesionalne tretmane kako bi se prvenstveno rehidrirala i regenerirala. Stoga,  zbog djelovanja ultraljubičastog zračenja u stanicama naše kože stvaraju se štetni slobodni radikali, našoj koži trebamo podariti ponajviše hijalurona i vitamina, i to prvenstveno onih koji djeluju antioksidativno. Osim krema, koje danas možemo naći na tržištu, i koje su nezaobilazni dio njege kože lica, vrata dekoltea i ruku, kao i cijelog tijela, našoj koži moramo priuštiti i profesionalne tretmane mezoterapije i biorevitalizacije. 

Mezoterapija je tehnika unošenja aktivnih tvari, vitamina, minerala, nukleinskih kiselina i hijalurona u točno određene slojeve kože. Mezoterapija se obično, ovisno o stanju kože, provodi prosječno u seansi od šest tretmana s razmacima od 2-4 tjedna, za područje lica, vrata, dekoltea i ruku. Ova tehnika omogućuje regeneraciju kože, a rezultati se postižu postupno. Naime, mezoterapijom je moguće djelovanje na cjelokupnu teksturu kože lica, i na njezin tonus, sjaj i pruža izgled "zdrave kože". Uz mezoterapiju savjetuje se provoditi i kemijske pilinge koji se određuju prema tipu kože, s obzirom da kemijski pilinizi, nisu samo već svima nama dobro poznate glikolne kiseline, već da postoji čitav niz različitih kiselina i njihovih kombinacija za poboljšanje stanja kože lica. Naravno da mezoterapiju i kemijske pilinge mogu provoditi samo  liječnici koji su visoko educirani za ove tehnike. Svakako se za nastavak kućne njege preporučuju preparati koji djeluju blago eksfolijativno, njeguju i regeneriraju, a sadrže hijaluronsku kiselinu, glikolnu kiselinu, retinol, minerale, aminokiseline, koenzime, nukleinske baze i to obliku seruma, krema, hdroaktivnih gelova i losiona koji djeluju na kožu rehidrirajuće, umirujuće, stimuliraju fibroblaste i štite kožu od štetnih radikala.

Bitne razlike u tretiranju kože kod muškaraca i žena ne postoje, osim što se kod žena češće provode intenzivniji tretmani područja oko očiju i oko usta, a kod muškaraca oko očiju i za područje čela, s tim da kod muškaraca obično trebaju više doze. Biorevitalizacija predstavlja dublju rehidraciju kože i djeluje na jaču remodulacija kolagena.

(Foto: Privatni album)

ŽiS: Koji kozmetički tretmani su najbolji za vraćanje sjaja umornoj koži. Što biste vi preporučili s obzirom na veliku ponudu na tržištu?

Dr. Nola: Od tretmana bih preporučila, naravno ovisno o izgledu kože, mezoterapiju, biorevitalizaciju, kombinirane kemijske pilinge, odnosno Hydrafacial tretman.

ŽiS: Jedna od stvari koju često slušamo je i da kožu trebamo dobro hidratizirati. Što to zapravo znači. Kako pravilno hidratizirati kožu pogotovo kod promjene godišnjih doba?

Dr. Nola: Pravilna hidratacija kože označava unošenje dovoljno tekućine u organizam tijekom dana, koristiti preprate koji se nanose na kožu, a sadrže hidroksikomplekse koji intenzivno rehidriraju kožu, te uzimati preprate bogate aminokiselinama koje će vraćati vlagu u stanice vezivnog tkiva.

ŽiS: Hiperpigmentacijske mrlje su vrlo čest problem. Možemo li tu što učiniti i kako ih se riješiti? 

Dr. Nola: Ovisno o prirodi hiperpigmentacijskih mrlja i njihovoj prirodi, mogu se postići i različiti rezultati, od onih skromnijih do rezultata koje oduševe jednako i pacijenta i liječnika. U svakom slučaju tretmani se kombiniraju, ponavljaju uz provođenje tretmana održavanja.

ŽiS: Treba li uvesti neke promjene kada se radi o prehrani i količini vode koju unosimo?

Dr. Nola: Vrlo je važno provoditi prehranu bogatu antioksidansima, sa što manje šećera, bogatu celuloznim vlaknima i vitaminima. Jednako tako unositi dovoljno tekućine u naš organizam, kako bi stanice mogle obavljati svoju intra i interstaničnu aktivnost.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!