Ostani doma
Savjeti stručnjaka
Iva Brčić: Kako s djecom razgovarati o smrti i koje fraze izbjegavati?
www.pixabay.com

Kada dijete počne ispitivati o smrti, nemojte izbjegavati njegova pitanja. Za dijete je normalno da se raspituje i o tome

Djeca su već poprilično rano u svom životu svjesna smrti. Već u vrtićkoj dobi kroz razne bajke, priče, predstave i animirane filmove dobivaju prva saznanja o smrti. S njom se suočavaju i u svakodnevnom životu. Vide uginule kukce, pogažene životinje i sl. Neki od njih su se možda već susreli sa smrću njima bliske osobe.

Ono što je važno napomenuti je da mala djeca smrt doživljavaju drukčije nego mi odrasli. Ona ju ne smatraju trajnom, neizbježnom i da se događa svima nama. Oni ju smatraju procesom koji je privremen i koji se može promijeniti. Isto tako im je vrlo teško razumjeti razloge smrti i zašto se uopće događa. Često su zbunjena i ne razumiju emotivne reakcije odraslih i zašto se njihova rutina odjednom mijenja (nema odlaska kod bake jer je preminula). Zato su i njihove reakcije često neobične i neočekivane. S jedne strane dijete može postati pravi mali priljepak ili pak može doći do regresije. S druge strane može se dogoditi da uopće ne pokazuje nikakve emocije, već da se ponaša kao i inače - igra se i veselo je.

(Foto: Thinkstock)

Nemojte izbjegavati pitanja

Kako bi im se pomoglo da se lakše nose s novom situacijom, važno je s njima o tome razgovarati kada se ukaže potreba ili kada dijete počne propitkivati o smrti. A da bi taj razgovor bio što lakši, evo par savjeta koji će vam pomoći. Kada dijete počne ispitivati o smrti, nemojte izbjegavati njegova pitanja. Za dijete je skroz normalno da se raspituje i o tome, baš kao što ga zanima kako pčele lete. I zapravo to vam je idealna prilika da mu objasnite sve. Možete slobodno zajedno pročitati neku priču na u temu i sl. To će pomoći djetetu da stvori zdrave emocionalne temelje koji će mu koristiti da se lakše nosi sa smrću kada uistinu izgubi dragu osobu. Ovaj razgovor će biti od velike koristi i u slučaju kada ugine kućni ljubimac. Svi znamo kako se možemo jako vezati za njih.

Za vrijeme razgovora koristite izraze koje dijete razumije i što manje objašnjavanja. Objasnite djetetu smrt kroz tjelesne funkcije i njihov prestanak jer će to puno lakše shvatiti. Recimo na primjer: "Djed je umro jer je bio jako star i njegovo tijelo više ne radi. On ne može više jesti, piti, hodati ili spavati. On više ne osjeti bol." Kroz razgovor je i jako bitno djetetu objasniti kako se to odnosi na njega i tko će o njemu brinuti. Vrlo često u takvim situacijama dijete razmišlja što će se dogoditi s njima ako roditelji umru. Recimo: "Tko će mu raditi kakao kada jednog dana mama umre." Fraze poput vječni počinak i počivaj u miru izbjegavajte jer su za dijete zbunjujuće. Djeca razmišljaju drukčije nego mi. A uostalom i ne razumiju pravo značenje tih fraza. Dijete može misliti da će i ono umrijeti kada ide na spavanje.

Ne skrivajte emocije

Isto tako, objasnite djetetu što je žalovanje i da je to normalan proces. Razmislite želite li dijete voditi na sprovod. Nekima to može biti previše stresno. Dijete može zapaliti svijeću kod kuće, nešto nacrtati, pjevati pjesmicu ili nešto slično. Ako se ipak odlučite odvesti dijete na sprovod objasnite mu što može tamo očekivati, kako se treba ponašati, da će biti izložen lijes i sl. Ono što je posebno važno je da ne skrivate svoje emocije pred djetetom. Ona mogu jako dobro očitati ono što osjećamo i ako skrivate emocije to ih može sam zbuniti. 

O autorici:

Iva Brčić, mag. soc./fil. je mama osmogodišnjaka koja je prije šest godina je postala edukatorica svjetski renomiranog programa - The Happiest Baby. Kroz svoj rad pomaže roditeljima u baby handlingu i odgoju djece. 2014. osnovala je udrugu Najsretnija beba Hrvatska™, kroz koju provodi radionice poput Spavanje bez suza, Vrtić bez suza, Holističko majčinstvo koje pridonose prevenciji sindroma tresenog djeteta i među vršnjačkog nasilja. Iva surađuje s vrtićima, školama te fakultetima.

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!