Ostani doma
Savjeti stručnjaka
Epidemiologinja Šlezak o vodenim kozicama: Koji su simptomi, komplikacije i kako njegovati oboljelo dijete
www.profimedia.hr

Preboljenjem se stječe doživotni imunitet, iako je moguće u malom postotku slučajeva ponovo razviti bolest. Vodene kozice razvijaju se 10 do 21 dan nakon kontakta sa zaraženom osobom

Vodene kozice, poznate i kao “varičele” (lat. varicella),  zarazna su bolest uzrokovana virusom. Iako ih smatramo dječjom bolesti, od njih mogu oboljeti ljudi svih dobnih skupina. U Hrvatskoj su jedna od zaraznih bolesti koje se moraju prijaviti epidemiološkoj službi prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Godišnje u prosjeku imamo oko 20.000 prijavljenih slučajeva. Bolest počinje 10 do 21 dan nakon kontakta s bolesnikom. Prenosi se kapljicama iz dišnog sustava ili preko predmeta iz okoline bolesnika koji su kontaminirani kapljicama. Bolesnik je zarazan i do dva dana prije, nego što razvije osip. 

Simptomi vodenih kozica

U početku se javljaju nespecifični simptomi – povišena temperatura, curenje nosa, malaksalost, glavobolja. Nakon 1-2 dana, tipično na trupu, javlja se osip, koji se potom širi na vrat, lice i glavu te ruke i noge.

Za vodene kozice karakteristična je upravo dinamika promjene osipa od malih crvenih točkica do mjehurića ispunjenih tekućinom, koji pucaju i prelaze u kruste, što se odvija kroz 6-8 sati.

Osip se javlja u “valovima” tijekom 2-4 dana tako da na koži istovremeno vidimo različite stadije kožnih promjena koje su praćene jakim svrbežom. Izbijanje osipa obično traje oko 5 dana, a većina mjehurića se pretvori u kruste 6.-7. dana.

Bolesnik je zarazan dok mu se sve promjene na koži ne osuše u kraste. Vodene kozice uglavnom imaju puno blaži tijek kod djece, nego kod odraslih. S obzirom na to da su jedna od najzaraznijih bolesti, većina djece će ih preboljeti do svoje 15. godine bez većih komplikacija.

Preboljenjem se stječe doživotni imunitet, iako je moguće u malom postotku slučajeva ponovo razviti bolest. Ako se jave komplikacije, kod djece su najčešće uzrokovane “nezgodnim” mjestom mjehurića, kao npr. u ždrijelu ili oku, a moguće su i bakterijske infekcije promjena na koži (gnojenje).

(FOTO: Pixabay)

Komplikacije izazvane vodenim kozicama

Najčešća kompikacija u odraslih je upala pluća. Od ozbiljnijih komplikacija mogu se javiti:

  • dehidracija
  • virusna upala pluća
  • upala mozga
  • sepsa
  • problemi sa zgrušavanjem krvi 

Komplikacije su češće u bolesnika s oslabljenim imunološkim sustavom, trudnica, novorođenčadi i dojenčadi. Razlozi zbog kojih su vodene kozice obično teža bolest u odraslih, nisu potpuno razjašnjeni.

Kako njegovati dijete koje ima vodene kozice?

S obzirom na to da je bolest kod djece uglavnom blagog tijeka, u liječenju se provode mjere kojima se prvenstveno ublažavaju simptomi svrbeža kože (kupke od hipermangana, sode bikarbone ili zobi te pojedine kreme i prašci kao lokalni anestetici) te lijekovi za snižavanje temperature (NE acetilsalicilnu kiselinu zbog mogućeg razvoja Reyevog sindroma). Dijete treba odmarati i piti dovoljno tekućine.

Kada se javiti liječniku?

Ukoliko imate bilo kakve nedoumice, uvijek se možete konzultirati s izabranim liječnikom djeteta o simptomima i kako ih ublažiti. Liječniku se treba svakako javiti ukoliko primijetite da su se promjene na koži inficirale (crvenilo i gnojni sadržaj), dijete intenzivno kašlje i otežano diše, teško skidate temperaturu koja traje i nekoliko dana, primijetite da je dijete smeteno i pojačano pospano ili agresivno, učestalo povraća, koči vrat. Ti simptomi obično upućuju na neku od težih komplikacija vodenih kozica.

Vodene kozice u trudnoći

Bolest može biti osobito teška u trudnoći. Ukoliko dođe do infekcije majke u prvom ili ranom drugom tromjesečju trudnoće, postoji rizik da će novorođenče imati kongenitalni varicella sindrom (ožiljci na koži, abnormalnosti udova, mozga i očiju, niska porođajna težina).

U našoj zemlji dostupno je cjepivo protiv vodenih kozica, dok u nekim zemljama postoji preporuka cijepljenja za djecu. U Hrvatskoj cijepljenje ide uz posebne medicinske indikacije.

Tihana Šlezak, dr. med. spec. epidemiolog Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” (NZJZ “Dr. Andrija Štampar”)

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!