Ostani doma
Savjeti stručnjaka
Fizioterapeut Dren Mlinarec: Bruto i neto vrijeme vježbanja jednostavnih i kompliciranih ljudi
www.profimedia.hr

Po prirodi sam jednostavna osoba i koliko god se trudio ne pronalazim dovoljno razumijevanja za ljude koji kompliciraju jednostavne stvari

Kad smo mali, roditelji nas uče da trebamo imati razumijevanja za druge ljude, "staviti se u njihovu kožu" ili "u njihove cipele". U školi nas uče da se to zove empatija i da ju trebamo razvijati, a kasnije kroz zdravstvenu psihologiju razvijamo ovu vještinu profesionalno. 

Ono što nam nitko nikad ne pokaže kako to izvesti da isključimo vlastiti mozak.

Po prirodi sam jednostavna osoba i koliko god se trudio ne pronalazim dovoljno razumijevanja za ljude koji kompliciraju jednostavne stvari. Jedna od njih je vrijeme za vježbanje. Neki ga ne mogu pronaći, a neki to pretvaraju u cirkus.

Mogu se staviti "u tuđe cipele" i "tuđu kožu", mogu i "gledati njihovim očima", ali iza tih očiju je i dalje moj mozak i moje ideje kako sve jednostavno riješiti.

No potrudio sam se i sastavio upute za vježbanje za obje kategorije.

Upute za jednostavne ljude

Neto vrijeme 10 min, bruto vrijeme 10 min.

Nakon buđenja otkotrljajte se s kreveta dolje na prostirku, odvježbajte 10 min, produžite u kupaonicu i započnite dan.  

Upute za komplicirane ljude 

Neto vrijeme 7 min, bruto vrijeme još zbrajam. 

Pronađite jezero. Obavezno s labudovima. Okruženo stablima. Sa zelenim travnjakom uz samo jezero. Pričekajte dobro osvjetljenje. Razmotajte skupu prostirku. Premještajte skupu prostirku dok ne pronađete savršen kadar. Krenite s vježbom disanja u fotogeničnoj pozi nepraktičnoj za disanje, i krenite s fotografiranjem. “Selfie” ne može uhvatiti dobar kadar, treba vam ipak još netko. "Udavite" slučajnog prolaznika. Dajte mu detaljne instrukcije kako fotografirati vježbu na obali jezera. Neka pričeka da labud uplovi u kadar. Nije dobro, kasno je okinuo i ne vidi se pola labuda jer vam je već uplovio iza leđa. Ponovno. Objasnite mu pravilo zlatne sredine fotografije. I ručni fokus i bokeh efekt. Nije dobro. Ponovno. Pokupite vaš skupi pametni telefon koji se odbio od vaše glave i oprostite čovjeku što vas je glasno poslao u spolni organ vaše majke. Opraštanje je sve. Prihvatite ga takvog kakav jest. Prihvaćanje je sve.

(Foto: Pixabay.com)

Za sljedeću vježbu pronađite novog prolaznika. Neka fotografijom uhvati vjetar u krošnji. Moglo bi i bolje. Ponovno. I lišće kako pada na površinu jezera. Ponovno. Ovaj put uhvatite vaš skupi telefon na putanji prema vašoj glavi. Ovim načinom vježbanja razvili ste refleks hvatanja telefona. I predviđanje ljudskih reakcija. Biti ispred ljudskih reakcija je sve. Uputite čovjeka na meditaciju neka nauči kontrolirati svoje reakcije kako reakcije ne bi kontrolirale njega. Samokontrola je sve. Ponovite svaku vježbu s drugim dobronamjernim prolaznikom. Iskustvo je pokazalo da je najbolji omjer 1 vježba - 1 prolaznik. Iskustvo je sve. Smračilo se, a tek ste na 7. vježbi. Vrijeme leti.

A vrijeme je sve. Vrijeme i posvećenost. Večer je vrijeme za sortiranje fotografija, dodavanje filtera i postavljanje na društvene mreže. Pazite na vrijeme objave, o tome ovisi koliko će ljudi vidjeti vaše fotografije.

Organizacija je sve. Nazovite svoje roditelje koji vam plaćaju račune dok vi radite na osobnom razvoju i zahvalite im se. Zahvalnost je sve.

Stjepan Dren Mlinarec je fizioterapeut, a ljestvicu izvrsnosti neprestano podiže brojnim stručnim usavršavanjima u Hrvatskoj i inozemstvu. Idejni je začetnik i osnivač Rekreative Medical. Polaznicima daje širu sliku i satovi su više od samog vježbanja. Na lako razumljiv način uči ih umijeću usporenog pokreta i omogućuje shvaćanje povezanosti tijela, te koliko je lako primijeniti naučene obrasce kretanja u svakodnevnom životu.  
Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!