Savjeti stručnjaka
Dermatologinja Vrčić: Kako spriječiti i ukloniti hiperpigmentacije?
Goran Horvatinec

Postupalne hiperpigmentacije i melasma – najčešće stečene hiperpigmentacije s kojima se gotovo svi susrećemo

Postupalne hiperpigmentacije označavaju stanje u kojem u koži postoji reaktivna hipermelanoza koja se pojavila kao posljedica upalnog procesa u koži. U dermatoze koje su najčešće uzroci postupalnih hiperpigmentacija spadaju akne, atopijski dermatitis, alergijski kontaktni dermatitis, iritativni kontaktni dermatitits, psorijaza.

Opekotine, terapija zračenjem, kemijski peelinzi i provođenje laserskih tretmana također mogu dovesti do pojave postupalnih hiperpigmentacija. Osobe tamnije boje kože imaju veću šansu za pojavnost postupalnih hiperpigmentacija.

Upravo se čita

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Dijagnoza se najčešće postavlja kliničkim pregledom i na temelju anamnestičkih podataka, tako da u većini slučajeva nije potrebno učiniti biopsiju kože. Postupalne hiperpigmetnacije s vremenom, polako spontano regrediraju. Kod pacijenata koji žele ubrzati smanjenje simptoma provodimo lokalnu terapiju. U provođenju lokalne terapije jako je važno pridržavati se pravila fotoprotekcije i potrebno je liječiti primarni uzrok – upalni proces koji je doveo do pojave postupalnih hiperpigmentacija.

U terapiji najčešće koristimo neke od ovih lokalnih pripravaka: lokalne retionide, azelatnu kiselinu i površinske kemijske peelinge.

Melasma

Najčešći oblik stečene hiperpigmentacije zbog kojeg žene traže pomoć dermatologa jest melasma. Melasma se pojavljuje na licu u obliku smećkastih ili smećkasto-žutih mrlja na licu i to najčešće u području središnjeg lica – na obrazima, čelu, iznad gornje usnice ili pak na obrazima i nosu.

(Foto: Profimedia.hr)

Ona nastaje kod nekih žena koje imaju genetsku predispoziciju tijekom hormonskih promjena u menstruacijskom ciklusu, u trudnoći i ponekad kod žena koje uzimaju hormonsku terapiju. Pigmentacijske promjene nastaju zbog djelovanja hormona koji potiču melanocite te estrogena i progesterona. Melasma uzrokuje nezadovoljstvo izgledom vlastitog lica kod žena te utječe na njihovo emocionalno stanje, socijalni život i općenito kvalitetu života.

Učestalost melasme nije točno poznata, prema epidemiološkim podacima između 15 i 50 posto trudnica imat će melasmu - zbog toga se ta promjena na licu često naziva i maska trudnoće. Promjene se pojavljuju postupno i pojačavaju se što se više izlažemo suncu. Pigmentacije se pojačavaju do porođaja i potom polako, obično unutar godine dana od porođaja polako nestaju. Nažalost, kod nekih žena hiperpigmentacije ostaju na licu dugi niz godina i postaju vidljivije svake godine u proljeće i ljeto.

Kako vratiti kožu u prirodno stanje?

Danas nam se nude razne mogućnosti postupaka i preparata za ispravljanje nastalih promjena pigmentacije i vraćanja kože u stanje ujednačenog tona. Nažalost nisu uvijek tretmani uspješni i često se susrećemo s individualno različitim rezultatima istih tretmana. Kad su se hiperpigmentacijske promjene pojavile ispravno je posavjetovati se s dermatologom koji će na temelju kliničke slike, anamneze i na temelju rezultata eventualnih dosadašnjih pokušaja uklanjanja hierpigmentacija predložiti plan koji se najčešće sastoji od tretmana koje je potrebno provesti u liječničkoj ordinaciji uz preporuku o preparatima za svakodnevnu primjenu kod kuće.

Još jednom bih naglasila važnost preventivnog djelovanja u sprječavanju nastanka hiperpigmentacija. Svako jutro na lice uz uobičajenu neutralnu njegu, a prije stavljanja šminke treba aplicirati i serume koji sadrže antioksidanse (vitamin C) i preparat s visokim zaštitnim faktorom (SPF 50+).

Tanja Vrčić, dr.med., specijalist dermatovenerologije
Poliklinika Hilarus
tvrcic@hilarus.hr

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!