Ostani doma
Savjeti stručnjaka

Dr. Tanja Vrčić, specijalist dermatovenerologije, objasnila nam je kako pravilno pristupiti liječenju akni

"Akne su kronična upalna bolest od koje najčešće obolijevaju mladi u dobi između 13 i 25 godina. Zapravo učestalost u toj dobi je iznad 80 posto. Nisu sve jednake, imamo od lakših do težih oblika akni. Općenito, akne su među prvih deset bolesti u općoj populaciji i jedan od najčešćih problema zbog kojih pacijenti dolaze u dermatološke ordinacije", objasnila nam je dr. Tanja Vrčić, specijalist dermatovenerologije, iz Poliklinike Hilarus te dodala.

"Pregled akni obuhvaća postizanje interakcije s mladim pacijentima, zato što je terapija dugotrajna, a mi moramo razumjeti što je sve potrebno da bi se taj status kože na licu poboljšao, ali i koliko je taj mladi čovjek spreman baviti se svojom kožom. Onda procijenimo i propišemo terapiju koju on može provesti", rekla je dalje u videu. 

Postoji četiri osnovna tipa akni

"Dijagnoza se primarno postavlja na temelju kliničke slike. Mi pregledamo pacijenta, najčešće postoje promjene na licu, ali i na prsima i na leđima. S obzirom na kliničku sliku postoji četiri osnovna tip akni. Na licu pacijenata možemo vidjeti i kombinaciju upalnih promjena. Ovih podjela se držimo i kada određujemo terapiju. Također se uzima i anamneza da vidimo kakva je bila situacija u obitelji, ali i je li se koža tretirala ranije. Krećemo li od nule ili već imamo preparate koji nisu dali rezultate. Sve to utječe na odluku kako ćemo liječiti akne. Zapravo onda nastupa dogovor s pacijentom i kreće se s terapijom", dodala je. 

"Terapija može biti lokalna ili sistemska. Blaži oblici akni zahtijevaju lokalnu terapiju. Treba biti ustrajan, svakodnevno provoditi terapiju i očekivati rezultate terapije šest do osam tjedana. To kažem svojim pacijentima i tada ih zapravo naručujem na prvu kontrolu, osim ako ima nekih iritacija i novih preparata. Kod pacijenata kod kojih terapija ne uspijeva ili dođu već s težom kliničkom slikom može se provoditi peroralna (uzimanje tableta)", kaže dalje. 

"Ovaj način liječenja obično daje dobre rezultate, pogotovo ako još iskombiniramo s dermokozmetikom. Ona je nama vrlo dobar pomagač u obliku tih preparata", rekla je na kraju.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!