Ostani doma
Savjeti stručnjaka
Dermatologinja Vrčić: Seboroični dermatitis - uzroci i liječenje
Goran Horvatinec

Uzrok nastanka seboroičnog dermatitisa nije poznat. To nije bolest lojnih žlijezda iako se simptomi pojavljuju na područjima koja su bogatija lojnim žlijezdama

Seboroični dermatitis je kronična ponavljajuća dermatoza najčešće blagog kliničkog tijeka. Najčešće se javlja kod inače zdravih ljudi i to kod dojenčadi u prva tri mjeseca života, tijekom puberteta, ali i kasnije u životu. U trećem i četvrtom desetljeću otprilike tri posto populacije ima neki oblik seboroičnog dermatitisa, češće muškarci.

Uzrok nastanka seboroičnog dermatitisa nije poznat. To nije bolest lojnih žlijezda iako se simptomi pojavljuju na područjima kože koja su bogatija lojnim žlijezdama, a to su vlasište, lice, područje između obrva, oko očiju, oko nosnica, ali simptome seboroičnog dermatitisa pronaći ćemo rjeđe u genitalnom području i na gornjem dijelu trupa.

Lojne žlijezde i njihov sekret stvaraju povoljan okoliš za umnožavanje gljive iz roda Mallesezia koja je normalan stanovnik zdrave kože. Neka istraživanja sugeriraju da bi simptomi seboroičnog dermatitisa mogli nastati kao imunološki odgovor pacijenta na prisutnost Malessezia. 

U kliničkoj slici seboroičnog dermatitisa naći ćemo karakteristična crvenkasta područja koža, često oštro ograničena prekrivena s masnim žućkastim naslagama uz različit intenzitet osjećaja svrbeži. Mjesta na kojima ćemo naći opisane promjene su karakteristična i uključuju vlasište, vanjsko uho, na licu područje između obrva, uz nosnice te područje oko očiju. Na tijelu ćemo pronaći simptome na koži u pregibima te genitalno.

Seboroični dermatitis je kronična recidivirajuća upalna bolest kože koja može trajati godinama i desetljećima uz periode poboljšanja i pogoršanja. Simptomi se obično pojačano manifestiraju u stresnim životnim razdobljima te tijekom hladnih i suhih zimskih mjeseci, a status kože se poboljšava tijekom ljeta. Dijagnoza se postavlja na temelju anamneze o tijeku bolesti i na temelju kliničke slike, rutinski se ne provodi biopsija kože.

Seboroični dermatitis se u većini slučajeva liječi lokalnom terapijom i to lokalnim antifungicima koji se apliciraju u vlasište i na promjene na koži, ali i protuupalnim lokalnim preparatima.

Liječenje je dugotrajno, zahtijeva strpljenje, ali nažalost niti jednom terapijom nećemo postići konačno rješenje kožnih problema, ali terapijom i prevencijom možemo produžiti periode bez i skratiti periode sa simptomima bolesti. Kod pojave opisanih simptoma seboroičnog dermatitisa potrebno je konzultirati dermatologa koji će odrediti najbolji terapijski pristup.

Tanja Vrčić, dr.med., specijalist dermatovenerologije
Poliklinika Hilarus
tvrcic@hilarus.hr

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!