Ostani doma
Seks i veze
Seks s bivšim? Odgovor znanstvenika bi vas mogao iznenaditi
Thinkstock

Provedene su dvije studije na ovu temu. U njima je sudjelovalo ukupno oko 500 osoba

Nedavno istraživanje koje je objavljeno u časopisu Archives of Sexual Behaviour baca sasvim novu sliku na seks s bivšim partnerima.

Svi prijatelji će vam dobronamjerno reći da to i nije najpametnija stvar ako nekoga pokušavate preboljeti, no znanstvenici tvrde suprotno - ne vide ništa loše u seksu s bivšim. Naprotiv, to vam može i pomoći.

Parovi prekidaju iz određenih razloga, no seksualna potreba i potreba za bliskosti i dalje ostaje. Ako su obje osobe se pomirile s tim da taj odnos ne treba trajati, seks je dozvoljen, u smislu nekog prijelaznog rješenja. No, izuzetno je okrutno od osobe koja ostavlja, prakticirati seks sa svojim bivšim ili bivšom, dok je ta druga strana i dalje puna emocija. Psiholozi upozoravaju da je takvo ponašanje sebično i opasno za drugu stranu. 

No, da se vratimo situaciji u kojoj su stvari čiste, odnosno u kojoj su obje osobe htjele prekid. Znanstvenici su proveli dva istraživanja  te dokazali da u ovom slučaju seks s bivšim partnerom neće usporiti proces zarastanja slomljenog srca pa čak i ako je prekid bio bolan. 

U prvoj studiji sudjelovalo je 113 parova koji su netom prekinuli. Odgovarali su na pitanja jesu li imali tjelesni kontakt s bivšim/bivšom, koliko su toj osobi bili privrženi i kako su se osjećali na kraju dana.

U drugom istraživanju sudjelovale su 372 osobe. Odgovarale su na pitanja kako su se osjećali nakon seksa s bivšim partnerom i jesu li i dalje emocionalno vezani za njega.  Oba istraživanja pokazala su da ova vrsta seksa ne izaziva dodatne emocionalne patnje i ne odgađa oporavak, čak ako ga i ponavljate.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!