Seks i veze
Znate li zašto se ljubimo zatvorenih očiju?
Pixabay

Prisjetite li se bilo kojeg filmskog poljupca, primjetit ćete da akteri uvijek zatvaraju oči. I to nije tako samo u filmu. Svi mi zatvaramo oči kada se ljubimo

Svi spontano zatvaramo oči kada se ljubimo, no jeste li se zapitali zašto? U znanstvenom časopisu Journal of Experimental Psychology objavljena je studija koja odgovara na ovo pitanje. 

Psihologinje Polly dalton i Sandra Murphy provele su eksperiment u kojem su dobrovoljcima zadali određene zadatke, a trebali su ih odraditi dok im u ruci vibrira telefon.

Otkrile su da što su zadaci bili kompliciraniji to su ispitanici lošije registrirali vibraciju. Ovo je sve povezano s činjenicom da kada su nam oči 'prezaposlene', mozak je fokusiran na njih, a ne na ruke. 

(FOTO: Thinkstock)

Ako su nam oči otvorene, ne možemo se koncentrirati na podražaje koje upijamo ostalim osjetilima. Ljudi su loši u korištenju više osjetila odjednom. Ovo nas vodi do odgovora zašto zatvaramo oči kada se ljubimo.

Mozak bolje doživljava dodir usana osobe s kojom se ljubimo, ako zatvorimo oči. To znači da smo svjesno odlučili da nam je u datom trenutku najvažnije doživjeti poljubac.

Ljubljenje nas dovodi do osjetilnog preopterećenja i kako bismo uživali u poljubcu, najviše što možemo, moramo isključiti sva druga osjetila.

Pročitajte još:

  Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!