Seks i veze
Koliko je opasan analni seks? Objašnjava ginekologinja
Thinkstock

Rektalno tkivo je tanko i nema istu elastičnost kao vagina pa postoji veća mogućnost oštećenja, objašnjava ginekologinja

Ginekologinja Lauren F. Streicher, ravnateljica Centra za seksualnu medicinu i menopauzu sa Sveučilišta Northwestern objasnila je za portal Health što sve žene trebaju znati o analnom seksu. 

"Trebamo znati da anus nije stvoren za seks. To bi trebao biti jednosmjerni prolaz", ističe dr. Streicher. Vagina, s druge strane, ima "debelu, elastičnu oblogu koja je dizajnirana tako da postane rastezljiva za penis ili dijete".

Upravo se čita

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Rektalno tkivo je tanko i nema istu elastičnost pa postoji veća mogućnost oštećenja, dodaje ginekologinja koja je autorica knjige "Sex Rx", a postoji i veća mogućnost infekcija.

(Foto: Pixabay)

Rektalna gonoreja, analna klamidija i HIV su stvarni rizici. Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, "analni seks je seksualno ponašanje s najvećim rizikom za HIV infekcije." Ali analnim seksom povećava se i prijenos HPV-a. "Vrlo malo heteroseksualnih muškaraca ima HIV, ali više od polovice muškaraca ima HPV", kaže dr. Streicher. HPV može izazvati analne bradavice i karcinom. Problem je i što se ne radi redoviti pregled ovog dijela tijela osim ako se posebno ne traži.

O stolici nitko ne voli razgovarati. Nova istraživanja tima sa Sveučilišta Northwestern pokazuju da su žene koje imaju redoviti analni seks promijenile konzistenciju stolice i prijavile urinarnu i fekalnu inkontinenciju.

"Ali ako volite analni seks koristite zaštitu bez obzira na sve", kaže dr. Streicher. "Kao ginekologinja, kažem ljudima čak i ako ste u monogamnoj vezi, uvijek biste trebali koristiti kondom za analni seks." Ako imate vaginalni seks nakon analnog, stavite svom partneru novi kondom kako biste se zaštitili od urinarnih infekcija. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!