Seks i veze
Može li se vazelin koristiti kao lubrikant za seks?
www.profimedia.hr

Mnogi će posegnuti za vazelinom zbog njegove teksture. Baršunast je pod prstima, mekan, ne lijepi se i ne isušuje

Vazelin je naftni ili parafinski gel koji ima široku upotrebu u kozmetici i dobro je imati u kupaonskom ormariću ili toaletnoj torbici.

Najčešće ga koristimo za njegu i omekšavanje suhe i tvrde kože, za tretiranje zanoktica, skidanje šminke, kao podlogu za parfem (nanesite ga na kožu prije parfema i dulje ćete mirisati. 

  • Može li se vazelin koristiti kao lubrikant?   

Upravo se čita

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Mnogi će posegnuti za vazelinom zbog njegove teksture. Baršunast je pod prstima, mekan i mastan, ne lijepi se i ne isušuje, zbog čega je idealan kao pomagalo u seksu, no ima jedan veliki nedostatak - zbog svoje uljne baze može oštetiti lateks, materijal od kojeg se radi kondom te povećati rizik od spolno prenosivih bolesti i trudnoće.

Vazelin je stoga siguran samo za vanjsku upotrebu. U istu skupinu spadaju i ulja za bebe, ulja koja koristimo u prehrani, maslac i kreme za lice i tijelo, odnosno mogu oštetiti kondom.

Žena na spoj s ružnim muškarcem vjerojatno neće nositi štikle?

(FOTO: Pixabay)

  • Koje su alternative vazelinu?

Puno je sigurnije koristiti lubrikante na bazi vode ili one na bazi silikona jer ne oštećuju kondome. Lubrikanti na bazi silikona puno dulje traju (odnosno ne isušuju se brzo tijekom odnosa), no i skuplji su od onih na bazi vode.

Koliko je opasan analni seks? Objašnjava ginekologinja

Želite li prirodnu inačicu lubrikanta posegnite za gelom od aloe vere. Zbog toga što mu je voda baza siguran je za lateks, odnosno ne oštećuje kondome. Pritom aloe vera potiče zarastanje rana, jača imunitet i ima antiupalni i antimikrobni učinak. 

 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!