Seks i veze
Užitak radi užitka: Ženski orgazam kao evolucijski poklon
Pexels

"Uloga orgazma nije reproduktivna, nego neka druga koju tek moramo otkriti", kaže voditelj istraživanja Gunter Wagner

Aristotel je bio zbunjen, Freud je imao svoje ideje, no niti jedna teorija nije odgovorila na pitanje: Zašto žene doživljavaju orgazam? Ono u što smo sigurni je to da mu nije svrha reprodukcija. 

Klitoris, o kojem orgazam ovisi, udaljen je od "zone" snošaja, što iz evolucijskog gledišta znači da nije najbolje pozicioniran ako mu je cilj potaknuti reproduktivnu aktivnost. Znanstvenici tvrde da je neuro-endokrina baza orgazma previše složena kako bi bila puki biološki slučaj. 

Upravo se čita

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Otkriven 'zlatni trio' seksualnih poteza za ženski orgazam
 
Voditelj istraživanja s Yalea Gunter Wagner, njegova kolegica profesorica ekologije i evolucijske biologije Alison Richard i znanstvenica Mihaela Pavlicev sa Sveučilišta Cincinnati u Ohiju tvrde da je orgazam evolucijski poklon ženama. 

(FOTO: Pexels)

Naime, neuro-endokrini odgovor na ovulaciju kod životinja kao što su zečevi ili mačke sačuvan je i kod ljudi, no ne i njegova uloga u reprodukciji, objašnjava Wagner za portal Yale News.

"Uloga mu nije reproduktivna, nego neka druga koju tek moramo otkriti", kaže Wagner, autor istraživanja objavljenog u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

U kunića i mačaka klitoris se nalazi u reproduktivnom području i potiče otpuštanje hormona potrebnih za poticanje ovulacije. Riječ je o istim hormonima koji se tijekom orgazma oslobađaju kod žena, no kod žena nemaju nikakve veze s  ovulacijom i reprodukcijom. Ovaj refleks više ne igra ulogu u reprodukciji, a ženske genitalije su se s evolucijom promijenile, a orgazam je ostao - kao poklon.

Studija otkrila koliko minuta ženi treba da postigne orgazam

 

Kako bi provjerili ovu teoriju Wagner i kolege su zečicama ubrizgali fluoksetin, antidepresiv koji smanjuje sposobnost postizanja orgazma. 

Ako postoji biološka poveznica između snošaja i ovulacije potaknute orgazmom, zečice koji su dobili antidepresiv trebali su ovulirati u manjoj mjeri. I jesu - za 30 posto manje od zečica kojima antidepresiv nije ubrizgan. 

Wagner napominje kako je Freud vjerovao da je nemogućnost postizanja orgazma kod žena znak psihološke nezrelosti, dok su drugi psiholozi i psihijatri tvrdili  kako je to pokazatelj genetske i li seksualne inferiornosti muškarca. 

"Naši rezultati su vrlo bitni za razumijevanje ženske seksualnosti. Ako je naša teorija točna, nijedna od ovih starijih nije valjana", zaključuje Wagner. 
 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!