Seks i veze
Želite li sretan brak? Tražite ove kvalitete kod partnera
Pexels

Ove osobine možda se ne čine seksi, ali temelj su kvalitetnog partnerskog odnosa

Kako znati tko je onaj pravi? Treba li tražiti određene kvalitete kod potencijalnog partnera? Odgovor je potvrdan, no vjerojatno te kvalitete nisu one koje biste očekivali. Možda mislite da trebate pronaći nekoga s kim je lako, tko vas nasmijava, tko je inteligentan, ima iste interese kao vi i, ne manje važno, tko vas privlači.

Sve navedeno je važno, no studije su pokazale da ni jedna od tih karakteristika nije presudna, odnosno ključna u odabiru životnog druga. Psiholozi kažu kako je najvažnije da partner ima ove dvije karakteristike: savijest i samokontrolu.

Upravo se čita

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Što učiniti ako od partnera ne dobivamo željenu pažnju?

Što savjesnost i samokontrola imaju s romantikom? - Iznenađujuće puno toga. "Osobama koje imaju samokontrolu partneri više vjeruju. Povjerenje je bitna stavka. Tri različite studije pokazale su da su su osobe s visokom razinom samokontrole vjerne svojim muževima, ženama, dečkima ili curama, za razliku od onih koji nemaju samokontrolu", kaže za portal Psychology Today, psiholog Jeremy Nicholson.

(FOTO: Pixabay)

"Oni koji se mogu kontrolirati, mogu odoljeti iskušenju, čak i kada netko vrlo privlačan koketira s njima", dodaje Nicholson. Stoga, ako tražite nekoga na duge staze, bolje ćete proći pronađete li nekoga s visokom razinom samokontrole.

Druga kvaliteta za kojom treba tragati je savjesnost. Iako to zvuči još manje romantično od samokontrole, činjenica je da će savjesni partner vjerovatno uložiti više napora kako bi sredio stvari s vama kada nastupe krizna vremena u vezi.

"U dvije studije, znanstvenici su otkrili da savjesnost igra ulogu u motivaciji za ispravljanje pogrešaka u odnosima, konstruktivnom rješavanju problema i zadovoljstvu odnosa, piše Nicholson.

"Možda želite nekoga tko će vas oboriti s nogu, ali istina je da ćete imati sretniji odnos ako odaberete nekoga tko je voljan potruditi se kada dođu tešk avremena, a svaka veza ih ima", dodaje psiholog.

Zašto duge veze često završe razvodom ubrzo nakon vjenčanja?

I ne manje važno - osobe koje su savjesne i imaju visoki stupanj samokontrole jesu osobe od riječi. One će održati svoja obećanja, a to je ono što želite od romantičnog partnera. 

"Očigledno da ljudi ne održavaju obećanja jer vas vole. Oni to rade jer imaju samokontrolu izvršiti zadatak koji su vam obećali. Što god željeli od partnera, apsolutno ne želite nekoga tko neće održati svoja obećanja koja vam daje ili ne. To je recept za frustraciju i bolove", zaključuje.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!