Ostani doma
Seks i veze
Istraživači su napokon otkrili vezu između predanosti i dobrog seksa
Thinkstock

Pravo pitanje je: čini li predanost seks boljim ili ste odani zbog dobrog seksa? Objavljeno je novo istraživanje u kojem je sudjelovalo 366 parova

Seks sa strancem ili novim partnerom može biti jako uzbudljiv, ali treba nešto reći o intimnom, ugodnom i duboko povezujućim seksom koji možete imati s dugogodišnjim partnerom. Mnoga istraživanja povezala su predanost s većim seksualnim zadovoljstvom, osoba puno više uživa u seksu kada ga ostvaruje s osobom kojoj je posvećena.

Pravo pitanje je: čini li predanost seks boljim ili ste odani zbog dobrog seksa?

Za novo istraživanje koje je objavljeno u časopisu Journal of Sex and Marital Therapy, tim znanstvenika anketirao je 366 parova o odanosti i seksualnom zadovoljstvu tijekom prvih pet seansi terapije za parove. Istraživači su htjeli vidjeti hoće li odanost povećati seksualno zadovoljstvo i obrnuto.

"Partneri mogu biti više posvećeni vezi koja im nudi seksualno zadovoljstvo. Partneri koji imaju zadovoljene seksualne potrebe mogu se više posvetiti budućnosti svojih odnosa", piše u zaključcima istraživanja, a prenosi Minbodygreen.

(Foto: Pexels)

Obrnuto također može biti istinito. "Kako partnerska odanost raste, veća je vjerojatnost da će više vremena i energije posvetiti seksualnoj komponenti svog odnosa, povećavajući na taj način seksualno zadovoljstvo svakog partnera", navode istraživači.

Što je onda najbolje? 

"Uz temeljnu snažnu posvećenost, parovi razvijaju osjećaj sigurnosti u svojim vezama što ih vodi u seksualno istraživanje i na taj način uživaju više u seksu. Suprotno tome, niža razina posvećenosti može spriječiti partnere u komunikaciji ili uživanju u potpunoj fizičkoj bliskosti", dodaju. Pa što je onda najbolje? Pa oboje je jednako dobro. 

Kada su analizirali podatke, otkrili su dvosmjerni odnos između predanosti i seksualnog zadovoljstva - više jednoga tijekom jednog tjedna vodilo je do drugog sljedećeg tjedna. Međutim, nakon tri tjedna ovi podaci su promijenili. Seksualno zadovoljstvo i dalje je osiguravalo predanost duže od pet tjedana, "korist od seksualnog zadovoljstva je važna za poboljšavanje predanosti, ali sigurnost i ulaganje nisu manje važni za seksualno zadovoljstvo".

Na više načina se mogu interpretirati ovi zaključci. Najvažnije je da su ove dvije stvari povezane - kada poboljšate svoju cjelokupnu vezu i stabilnost, posredno će se poboljšati i vaš seksualni život. A kada poboljšate svoj seksualni život, vaš će cjelokupni odnos također biti potaknut na rast. Znači da generalni principi još uvijek stoje: Želite bolji seks? Radite na jačanju vašeg odnosa. Želite li ojačati svoju vezu? Seks je sjajno mjesto za početak.

Preporučujemo ti još sadržaja

Citaj, prati i komentiraj naše price i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!