Ostani doma
Tehnologija
Razlika između Vibera i WhatsAppa: koju aplikaciju odabrati?
Pixabay

Iako su dosta slične, razlika između Vibera i WhatsAppa ipak postoji. Donosimo vam sličnosti i razlike kako biste odabrali aplikaciju koja vam najviše odgovara.

Viber i WhatsApp trenutno su najpopularnije mobilne aplikacije za dopisivanje i odlična alternativa za nekadašnje klasično slanje SMS-a. No, u čemu je zapravo razlika između Vibera i WhatsAppa?

Sve što je potrebno da biste koristili obje aplikacije jest omogućen Internet promet i instaliranje na vaš mobilni uređaj.

Sličnosti

Viber je besplatna IM aplikacija zahvaljujući kojoj se možemo povezati sa svojim prijateljima i svim ostalim korisnicima diljem svijeta. Instaliranje je jednostavno i potpuno besplatno, a uređaji koji ga podržavaju su iPhone i Android uređaji.

WhatsApp Messenger ne razlikuje se mnogo od Vibera. Aplikacija je također besplatna, a namijenjena je Androidu i drugim pametnim telefonima. Za nju nije potrebna prethodna registracija.

Osim klasičnog dopisivanja, preko Vibera možemo slati i zabavne emotikone, fotografije te videozapise. Popularnu aplikaciju možemo koristiti i direktno preko računala, a Viber za računalo omogućuje sve što i njegova mobilna verzija.

I preko WhatsAppa možemo svakodnevno komunicirati s najdražima, slati im poruke, fotografije i upućivati videopozive.

Kod Vibera i kod WhatsAppa odlična je stvar što ne moramo dodatno plaćati za svaku poruku ili poziv, sva potrošnja ulazi u cjelokupni Internet promet.

Razlike

Osnovna razlika između Vibera i WhatsAppa je ta što se WhatsApp ne može koristiti istovremeno na dva ili više uređaja. Iako je nedavno omogućeno korištenje WhatsAppa na računalu, ono se još uvijek može koristiti samo u kombinaciji s Android uređajima, što nimalo ne veseli vlasnike iOS-a.

Za razliku od WhatsAppa, Viber aplikacija odavno nudi glasovne pozive, nešto naprednije grupne razgovore te takozvanu Viber Out uslugu za sve pozive prema fiksnim i mobilnim mrežama uz naplatu.

Nedavna istraživanja pokazala su da Viber kao aplikacija troši više podataka, odnosno internet megabajta od WhatsAppa. Međutim, iako mu je potrošnja nešto veća, Viber je svejedno daleko ekonomičniji izbor. Naime, njegova kvaliteta poziva daleko je veća od one koju pruža WhatsApp pa bi pri odabiru aplikacije koju želi svatko morao procijeniti što mu je važnije – kvaliteta koju dobiva ili potrošnja.

Reci što misliš!