Tehnologija
Što je bitcoin: prednosti i nedostaci digitalnog novca
Pixabay

Sve češće možemo čuti za pojam bitcoin. No, objašnjenje što je bitcoin i kako zapravo funkcionira donosimo vam u članku

Bitcoin je poseban oblik digitalne valute, elektronički novac koji postaje sve popularniji. Bitcoin se ne tiska poput papirnatog novca te ga nitko ne kontrolira.

Pojam bitcoina

On se proizvodi pomoću računala, odnosno softvera namijenjenog rješavanju matematičkih problema. Glavni cilj stvaranja ovakve digitalne valute jest u potpunosti isključiti centralnu vlast i omogućiti elektronički prijenos s minimalnim transakcijskim troškovima.

Prednosti digitalne valute

Bitcoin koristimo za sve vrste kupovine u elektroničkom obliku. Baš poput kuna, eura i ostalih uobičajenih valuta, bitcoin se mnogo ne razlikuje. Jedina stvar po kojoj je drugačiji jest činjenica da je decentraliziran. Točnije, to znači da nijedna banka ne kontrolira bitcion mrežu. Bitcoin također ne može biti oporezivan.

Sistem ovakvog plaćanja u potpunosti je besplatan i bez problema se može koristiti za anonimna plaćanja.

Nedostaci bitcoina

Jedan od najvećih nedostataka bitcoina je činjenica da nema funkciju štednje, odnosno trezoriranja vrijednosti. S obzirom na to da je štednja također funkcija novca, bitcoin se našao u problemima. Kako bi postao stalna valuta, bitcion bi morale prihvatiti sve veće ekonomske sile, što se još uvijek nije dogodilo.

Još jedna stvar koja predstavlja problem jest nepredvidljivost samog bitcoina. Naime, nakon što se određeni iznos uplati na račun, njegov se tečaj neprestano mijenja i ne može se kontrolirati.

Reci što misliš!