Ostani doma
Vrt i sobno bilje
Jasen drvo - karakteristike drveta jasena
Pixabay.com

Želite saznati koja su obilježja jasen drveta? Otkrijte kako se još jasen drvo naziva te koji su mu uvjeti potrebni za uzgoj

Jasen drvo, obični jasen ili gorki jasen dolazi od latinskog naziva ''Fraxinus excelsior'' i to je vrsta drveća iz porodice Oleaceae, koja može narasti od 30 do 40 metara.

Plod jasen drva je krilata perutka i ono cvjeta u travnju i svibnju. Ova značajna šuska vrsta, najččešće naseljava plodna i umjereno vlažna staništa, gdje se vrlo rijetko javlja period suše. Dok je jasen drvo mlado, prilično dobro podnosi zasjenu, najčešće u šumama bukve. Ovo je autohtona vrsta u Hrvatskoj te se javlja u većem dijelu Europe.

Ljekovita svojstva jasen drva

Ovo drvo se ubraja u plemenite vrste listača, a njegova kora se koristi u ljekovite svrhe. Ona se skuplja u proljetnom periodu, s grana koje su stare dvije do tri godine. Nekad od koristi može biti i list. Tvari običnog jasena koriste se u vidu diuretika, dijaforetika te antireumatika. Zato što sadrže smolu, tanine, inozitole, itd. Danas, list jasena ima veću primjenu od njegove kore te se koristi u izradi različitih preparata.

Važnost kore jasena

Jasenova kora se jako često upotrebljavala protiv svih vrsta groznice, nekad i protiv malarije. U zapadnim zemljama se čaj od jasenovo lišće koristi za liječenje artritisa i reumatizma. Danas se vrlo rijetko sjeme običnog jasena koristi u ljekovite svrhe.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!