Ostani doma
Vrt i sobno bilje
Šafran začin: otkrijte zašto je začin šafran tako skup

Zaintrigirao vas je šafran začin? Otkrijte koja svostva krije najskuplji začin na svijetu i kako se on koristi u narodnoj medicini

Šafran začin je poznat još iz davnina, koristili su ga u Mezopotamiji, a spominje se i u Bibliji. On je simbol bogatstva i mudrosti, kako materijalnog, tako i duhovnog. Naziv je dobio po perzijskoj riječ ''za'faraon'', što znači ''budi žut''. Danas slovi za najskuplji začin na svijetu.

Začin šafran se dobiva od biljke iz porodice Iridaceae, koja ima prilično kratak period cvatnje. Naime, cvijeta samo tri tjedna u godini. Ono što ovaj začin čini tako skupim i luksuznim je proces njegove proizvodnje koji je dosta mukotrpan. Cijena šafrana po gramu se kreće između 4 i 14 eura.

Zbog specifične boje, šafran se koristi i kao prirodno bojilo u prehrambenoj tehnologiji te u medicinske svrhe. Uglavnom se koristi tučak šafrana, no mogu se koristiti i latice.

Ljekovita svojstva začina šafrana:

  1. Pomaže kod depresije i anksioznosti
  2. Ima antikancerogena svojstva
  3. Regulira razinu kolesterola i triglicerida
  4. Prirodan je afrodizijak
  5. Čuva zdravlje očiju
  6. Olakšava menstrualne tegobe
  7. Pomaže kod kožnih problema
  8. Produžuje vitalnost i jača imunitet

Ovaj začin ima intenzivan miris i pomalo je gorkog okusa. U prodaji se može naći u malim količinama, u obliku sušenih vlakana ili smrvljen. Potrebno ga je čuvati u zatvorenoj posudi na tamnom i hladnom mjestu, a rok trajanja začina šafran je tri godine od dana pakiranja. Uglavnom se koristi u pripremi slatkiša te jelima s ružom, također se odlično slaže s povrtnim juhama, paprikom i krumpirima.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!