Ostani doma
Vrt i sobno bilje
Kamena sol - znate li kako nastaje?
Thinkstockphotos.com

Kamena sol jedna je od tri vrste soli koje se često koriste u kulinarstvu

Kuhinjska sol neizbježan je dodatak koji poboljšava okus jelima. Prema načinu dobivanja razlikujemo tri vrste soli: kuhana sol, morska sol i kamena sol. Znate li koja je razlika između ovih vrsta soli?

Kuhana sol dobiva se iz naslaga soli na mjestima gdje je nekad bilo more pa se njegovim povlačenjem nataložila sol. Kuhana sol nastaje tako da se bušenjem i polaganjem cijevi dolazi do nalazišta soli, te se u cijevi pušta voda koja topi sol. Tako se salamura diže na površinu, a netopivi ostaci padaju na dno. Salamura se ispumpava, te se "kuhanjem" isparava voda da ostane samo sol.

Upravo se čita

Morska sol se dobiva u solanama isparavanjem morske vode u plitkim bazenima. Isparavanje se obavlja samo u ljetnim mjesecima jer bura i Sunce čine stvaraju najpovoljnije uvjete za proizvodnju. U Hrvatskoj su najpoznatije solane u Pagu, Ninu i Stonu.

Kamena sol se dobiva iskapanjem naslaga soli u rudnicima na sličan način kao i ugljen. Nakon što se iskopa kamena sol se melje i pročišćava te prolazi sličan postupak kao i morska sol.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!