Ostani doma
Vrt i sobno bilje
Kako zalijevati vrt: savjeti za pravilno zalijevanje vrta
Pixabay

Pravilno zalijevanje vrta ovisi o mnogim različitim faktorima: od vrste biljaka do vremenskih uvjeta

Pravilno zalijevanje vrta važna je komponenta kod uzgoja povrća, posebno onog povrće koje zahtijeva nešto češće zalijevanje. Da bismo vam u tome pomogli, donosimo vam savjete kako zalijevati vrt.

Bez pravilnog i redovitog zalijevanja, biljke u vrtu neće rasti na način kakav bi trebale. Sve biljke, a posebno vrtno povrće, zbog slabe opskrbe vodom počet će rasti zakržljalo, korijenje će postupno propadati, a plodova ili uopće neće biti ili će biti vrlo nekvalitetno. Naime, zbog manjka vode povrće ili voće također će izgubiti dobar okus i nutritivne vrijednosti kojima inače obiluje.

Koliko kojoj biljci, povrću ili cvijetu treba vode ovisi o mnogo različitih faktora. Prvenstveno je to sama vrsta biljke, što znači da nekih vrstama treba više, a drugima nešto manje zalijevanja. Biljke kojima je potrebno češće zalijevanje uglavnom su one koje teže podnose visoke temperature. Naime, jesenske i zimske biljke ne treba toliko često zalijevati.

Osim vrste biljaka, zalijevanje ovisi i o vremenskim uvjetima. Naime, biljkama je ljeti potrebno češće i obilnije zalijevanje nego što je to slučaj u zimskim danima. Zimi je u zraku dostupna vlaga koja donekle nadoknađuje nedostatak vode, dok je u ljetnim danima gotovo da i nema. Jače sunce i visoke temperature, karakteristične pojave ljeti, isušuju zemlju te tako ostavljaju biljke bez vlažnosti. Stoga je u ljetnim mjesecima neizostavno zalijevati češće nego, recimo početkom proljeća.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!