Ostani doma
Vrt i sobno bilje
Slamnati cvijet - cvijet zanimljiva izgleda i naziva
www.pixabay.com

Postoji mnogo različitih naziva koji označavaju istu biljku koju kod nas zovu slamnati cvijet. Slamnati cvijet vrlo je zanimljiva biljka, čitajte više u nastvku

Slamnati cvijet, suha ruža, slamnata ruža ili Helichrysum bracteatum (Xerochrysum bracteatum), je jednogodišnja biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Porijeklom je iz Australije. Spada u ukrasno bilje.
Slamnati cvijet uzgaja se iz sjemenja, a to se radi u ožujku u klijalištima ili od travnja direktno u vrt. Prilikom sijanja potreban razmak između biljaka je 20-30 cm. 
Ovaj cvijet cvate od lipnja do listopada i to u nijansama od bijele preko žute i narančaste do roza i tamno crvene, a izraste do visine od preko 1m. Cvjetovi su zapravo cvatovi koji se sastoje od listova nalik slami, živo obojeni i gusto poredani u krug. 
Slamnati cvijet nije zahtjevna biljkajednoljetnica i jako voli sunce, ali osjetljiv je na previše vlage. 

Ako slamnati cvijet želimo sušiti za suhe bukete, moramo ga rezati dok su cvjetovi napola otvoreni i to u podne i sušimo ga okrenutog naopako u sjeni. Sušiti ih treba nekoliko tjedana na suhom i prozračnom mjestu, a cvjetovi za sušenje se beru dok su još u pupoljku jer se naknadno tijekom sušenja još otvore.

Slamnati cvijet ime je dobio po specifičnom izgledu latica koje podsjećaju na slamu. 
Središnji dio cvijeta je žuto obojeni disk koji se sastoji od mnogo sitnih cvjetova sakupljenih u glavičasti cvat. Latinski naziv cvijeta Xerochrysum potječe od grčke riječi xeros što znači suh i chrysos, što znači zlazni. Njegov grčki naziv zapravo govori o ljepoti ovog cvijeta.

Slamnati cvijet cvate od kasnog proljeća sve do jeseni prekrasnim glavičastim cvatovima u cijelom spektru boja. U njegovoj ljepoti moguće je uživati tijekom cijele godine. U vrtu, gdje se lijepe glavice ne zatvaraju ni tijekom oblačnog vremena, a tijekom zime u suhim aranžmanima za koje je vrlo pogodno cvijeće.

U hladnijim krajevima slamnati cvijet uzgaja se kao jednoljetnica, a kao trajnica uzgaja se samo u krajevima gdje se temperature zimi ne spuštaju ispod -1 C.

Za uzgoj slamnati cvijet ne traži mnogo. Skromno plodnu vrtnu zemlju, koja je dovoljno vlažna, ali dobro drenirana i potpuno osunčani ili lagano zasjenjeni položaj. 
Redovito ga je potrebno zalijevati, a samo potpuno odrasle biljke podnose nešto suše tlo.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!       

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!