Vrt i sobno bilje
Otkrijte sve što morate znati za uspješan uzgoj sobnog cvijeća
www.pixabay.com

Uzgoj sobnog cvijeća nije nešto u što se svi upuštaju. Postoje zamke u koje često upadnemo pa uništimo biljke. Saznajte kako uspješno uzgojiti ukrasne biljke

Uzgoj sobnog cvijeća na prvu se čini jednostavan. Međutim, zašto nam onda svaka druga biljka uvene? Zašto listovi odjednom pužute i klonu? 

Upravo zbog početničkih grešaka koje gotovo uvijek radimo. Pri kupnji maćuhice nismo previše koncentrirani na to gdje ćemo se pozicionirati u stanu i upute njezi biljke. Ne, razmišljamo o njezinim prekrasnim cvjetovima i kako će zgodno izgledati na kuhinjskom stolu. 

Otkrijte što treba izbjegavati za uzgoj sobnog cvijeća

Položaj

Svaka biljka ima različite preference. Neke, poput paprati, ne vole osunčane položaje i odlično uspijevaju u sjeni. Drugima je pak sunčeva svjetlost obavezna za rast. Nemojte biljku staviti tamo gdje vam najbolje izgleda, već tamo gdje joj  najbolje odgovara.

Zalijevanje

Postoje vrste koje moramo zalijevati svaki dan, ali postoje i one koje zbog previše vode uvenu. Aloe vera i suncokret nemaju istu potrebu za vodom. Provjerite prije nego što je odlučite svakodnevno tuširati jer bii to moglo uzrokovati trulež korijenja. 

Prostor

Uzgoj sobnog cvijeća podrazumijeva i brigu o njegovoj veličini. Ni vi se ne osjećate dobro u preuskim hlačama, a isto vrijedi za vaše biljke. Jednom kada se biljka dovoljno razgrana, potrebno ju je premjestiti u veću posudu i dodati svježu zemlju. 

Konstanta

Biljke ne vole promjene i jednom kada se naviknu nije ih dobro seliti. Priviknu se na količinu svjetlosti i mikroklimu u prostoru, a svako je pomicanje svojevrsni šok za njih. Pokušajte ih uvijek držati na istom mjestu. 


Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!