Vrt i sobno bilje
Kada se koristi mjesečev sjetveni kalendar
www.pixabay.com

Mjesečev sjetveni kalendar nam govori koji su idealni dani, najbolji uvjeti i vrijeme za sadnju u vrtu, a koliko vi poznajete mjesečev sjetveni kalendar

Sadnja povrća u pojedinim krajevima se razlikuje od mjeseca do mjeseca, a mi vam donosimo kratki vodič kroz mjesečev sjetveni kalendar.

Kada nismo sigurni u vrijeme sadnje, posebno ako smo novi u vrtlarstvu, mjesečev sjetveni kalendar nam govori koji su idealni dani, najbolji uvjeti i vrijeme za sadnju u vrtu. Ali mjesečev sjetveni kalendar pomno prate i poštivaju i oni najiskusniji vrtlari.

Mnogi vrtlari svjedoče da je mjesečev sjetveni kalendar uvijek davao dobre rezultate

Po mjesečevom sjetvenom kalendaru, presađivanje se obavlja tijekom padanja mjesečevih lukova, a mjesto na kojemu mjesec izlazi pomiče se prema jugoistoku, dok mjesto zalaska ide prema jugozapadu i sadnju treba strogo prilagoditi tome.
Tijekom vremena za presađivanje po mjesečevom kalendaru, obavlja se i orezivanje drveća te gnojidba travnjaka i voćnjaka. 

Nije posve jednostavno pa se tako ne smije brkati vrijeme s mjesečevim fazama, tj dižuće i padajuće lukove ne smije se miješati s takozvanim punjenjem mjeseca. 
Mjesečev sjetveni kalendar zasniva se dakle na mjesečevim fazama koje određuju sadnju i presađivanje u vrtu, a  osim povoljnih dana tu su i nepovoljni dani za sjetvu i presađivanje koje svakako treba poštivati.

 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!