Ostani doma
Vrt i sobno bilje
Sorte borovnica: koje sve sorte borovnica postoje?

Mislili ste da je borovnica jedna? Mi vam donosimo koje sve sorte borovnica postoje

Tamnoplava bobica kiselkasto slatkog okusa, plod je listopadnog grma borovnice. Svaka sorta borovnice ima svoje prednosti i mane u uzgoju, a najviše se uzgaja u područjima umjerene klime.

Jedna od najtraženijih i najzastupljenijih je sorta borovnica Chandler. Podnosi izuzetno niske temperature do - 34ºC, prinosi su obilni i redoviti, a ukusni plodovi krupni.

Preporučeno za tebe

Zatim Duke, ova sorta borovnica ima prednost kasnog cvjetanja što smanjuje opasnost stradavanja od proljetnih mrazova, plodovi se ubiru u lipnju i traje do srpnja. Naravno, želite li poboljšati kvalitetu plodova, nemojte zaboraviti na redovito obrezivanje. Odabirom sorte Duke nećete pogriješiti upravo zbog njene sposobnosti zamrzavanja, redovnih usjeva te dobre podnošljivosti transporta.

Sorta borovnice Elliott poznata je po udjelu antioksidansa u svom sastavu, što ju čini vrlo poželjnom sortom. Urod je obilan, a bobice blago kisele, srednje veličine te vrlo tvrde.

Bluecrop jedna je od cjenjenijih sorti borovnica zbog veće otpornosti na niske temperature, za razliku od mnogih(npr. Bluetta) ova dobro podnosi transport te daje vrlo krupne aromatične bobice.

Slijede još dvije sorte borovnice koje poput i sorte Bluecrop, dobro podnose transport. To su Bluejay i Blueray. Za razliku od Bluecropa, Blueray daje bobice slabe arome. Bluejay je bujan grm čiji su rezultati krupni plodovi koji se i nakon sazrijevanja drže za stabljiku. Osim što dobro podnosi niske temperature do -25ºC, otporna je i na neke od virusnih bolesti. To su samo neke od mnogobrojnih sorti borovnice – ističu se joši Aurora, Nelson, Liberty, Huron, Northland i dr.

Prema istraživanjima ministarstva poljoprivede SAD-a, borovnice su od 77 vrsta biljaka – voća, povrća, trava, začina, biljke s najvećim postotkom antioksidansa u sebi.

 Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!