Vrt i sobno bilje
Kanadski orah: otkrijte novu sortu kanadskog oraha
Thinkstock

Kanadski orah ili kako se još naziva crni orah drvo je izuzetnih ljekovitih i kvalitetnih svojstava. Sve o njegovim karakteristikama, pročitajte u članku.

Drvo kanadskog oraha može doseći visinu oko 30 metara čiji je promjer stabla jedan metar.

Za razliku od obično oraha, ovaj je mnogo kvalitetniji, ima veće plodove s tvrđom ljuskom, teže se čisti, ali zato pokazuje izvanredna ljekovita svojstva. Još jedna dodatna prednost je što i brže raste od običnog oraha. A sada nešto više o njegovoj primjeni u zdravstvene svrhe.

Kanadski orah biljka je koja obiluje mineralima, jodom koji utječe na pravilno djelovanje štitnjače, vitaminom C, alkaloidima koji posjeduju antitumorna svojstva te tvari poput tanina i kinona koji služe u borbi protiv parazita. Smatra se da u kombinaciji s klinčićem i pelinom može ubiti oko 100 vrsta parazita. Osim parazita, velike šanse nemaju ni gljivice ukoliko dođu u kontakt s ovom ljekovitom biljkom.

Rade se i tinkture kanadskog oraha koje djeluju i kada su u pitanju zloćudni tumori, a djelotvornim se pokazao i kada su u pitanju alergije, visok krvni tlak, kožna bolest psorijaza, zatim artritis te druge upravo zbog obogaćenosti omega- 3 masnim kiselinama.

Zanimljivo je spomenuti da se za liječenje koristi kora, tj. ljuska kanadskog oraha, a ne njegova jezgra te i listovi mogu poslužiti za izradu čaja ili obloga. Valja napomenuti da svaki oblik uzimanja crnog oraha npr. tinktura, tableta i dr., treba pravilno dozirati te se posavjetovati sa liječnikom. Osobama s bolestima bubrega i jetre te dojiljama i trudnicama, uzimanje i liječenje orahom se ne preporuča.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!