Ostani doma
Vrt i sobno bilje
Kako se radi pravilno sušenje lješnjaka?
Pixabay.com

Sušenje lješnjaka je mjera koja se mora primijeniti prije spremanja lješnjaka, jer u protivnom može doći pojave plijesni i propadanja plodova

Lješnjaci su neizostavan dio mnogih čokoladica i žitarica, omiljeni doručak širom svijeta, ali za njihovu upotrebu važno je i pravilno sušenje lješnjaka.
Još prilikom berbe jedan dio plodova otpasti će zajedno sa omotačem. 
Omotač ploda lješnjaka sadrži znatno vode pa ga zato treba skinuti prije sušenja i spremanja lješnjaka. 
Ako su plodovi obrani zajedno sa omotačem i ne možemo ih ručno skinuti odmah, prvo se suše 6 do 8 dana na suncu ili u sušari uz često miješanje. 
Poslije sušenja 80 posto plodova bit će odvojeno od omotača, a ostali plodovi se još malo moraju dopunski osušiti.

Ako omotač ostane kod nekih plodova, takvi plodovi se stavljaju u skladišni prostor u sloju od oko 30 cm i tu ostanu 10 do 12 dana. Za to vrijeme stalno se miješaju da bi se sušenje ubrzalo, a samim tim i odvojio omotač.
Sve ovo što se radi za pravilno sušenje lješnjaka, treba shvatiti kao problem koji se mora riješiti na vrijeme.Stoga i berbu treba izvršiti kada su plodovi u punoj fazi zrelosti. 
Kada su svi plodovi očišćeni onda se sušenje lješnjaka radi na suncu još dva do tri dana ili u sušari sve dok njihova vlaga ne bude oko 8-10%. 

Preporučeno za tebe

Smatra se da je temperatura za sušenje lješnjaka od 32-34°C optimalna i dovoljna za sušenje.

Dobro osušeni plodovi lješnjaka mogu se čuvati 2 do 3 godine. Sušenje plodova lješnjaka je mjera koju bi trebalo obavezno primijeniti.
Međutim, bolje je da se ne čuvaju više od godinu dana jer gube na težini i boji, a ponekad radi visokog sadržaja vlage mogu se i užegnuti.

 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!  

Reci što misliš!