Ostani doma
Vrt i sobno bilje
Kako se vrši orezivanje lavande u proljeće?
Thinkstock

Lavanda je jedna od omiljenih mirisnih biljaka, a kako bi je uspješno uzgojili u svom vrtu, morate znati kako se uspješno vrši orezivanje lavande u proljeće

Lavanda je ljekovita biljka iz porodice mente, a cvjeta malim ljubičastim cvjetovima koji se stvaraju na žbunastoj i bujnoj biljci. U nastavku saznajte sve o uzgoju lavande te kako se vrši orezivanje lavande u proljeće.

S vremenom gubi svoj oblik i ljepotu potrebno ju je svake godine pravilno orezati. Za pravilno orezivanje lavande u proljeće potrebne su vam dobre škare. Prvo uklonite sve izdanke koji izlaze van planiranog prostora za lavandu. Uz to, izrežite i polomljene te suhe grančice jer one mogu uzrokovati bolesti biljke. 

Upravo se čita

Preporučeno za tebe

Potom biljku skratite na trećinu ukupne visine. Ovo će omogućiti da biljka bude bujnija sljedeće sezone sa više cvjetova. Lavandu možete malo skratiti i na kraju prvog vala cvjetanja i to samo izadnake sa uvelim cvjetovima.

Sada znate kako se vrši orezivanje lavande u proljeće. Važno je birati dobro vrijeme, jer pogrešno vrijeme orezivanja uzrokovat će slabu i ne toliko lijepu biljku sa znatno manje cvjetova.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!