Vrt i sobno bilje
Kovrčavost lista jabuke: Saznajte sve o ovoj bolesti jabuke
Damir Spehar/PIXSELL

Kovrčavost lista jabuke teška je bolest ovog voća, a u nastavu saznajte sve o njoj

Kovrčavost lista jabuke kako u svijetu tako i kod nas je najvažnija i najštetnija bolest jabuke. Pojava ove bolesti smanjuje količinu i kvalitetu uroda. Kako je u Hrvatskoj jabuka najvažnija voćna vrsta po intenzivnosti uzgoja, zaštita od bolesti i štetnika godišnje stoji od 8 do 10 tisuća kuna, što čini četvrtinu ukupnih troškova.

Kovrčavost lista jabuke se može javiti na lišću u obliku hrđavocrnih okruglih pjega s nejasnim rubovima koje se nerijetko znaju spojiti u veće pjege koje prekrivaju lišće koji pod utjecajem ove bolesti kržljavi i opada. Na plodovima bolest se očituje također u obliku pjega, koje oplutave i raspucaju se.

Upravo se čita

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Gljiva prezimljuje na dva načina. Na jako zaraženim stablima gljiva prezimljuje kao micelij ili konidija na kori, između ljuski pupa ili u udubljenjima na kori grančica. U slučaju blagih zima iz micelija se već u veljači mogu razviti konidije koje uzrokuju zarazu mladih listića uz pomoć kiše i vjetra i to već u fazi mišjih ušiju.

Optimalna temperatura za klijanje konidija je oko 16 °C uz relativnu vlagu zraka od 90%. Drugi način je kad s jesenskim opadanjem lišća, gljiva prelazi u zimski stadij peritecija (plodno tijelo) s askusima u kojima se nalazi 8 askospora. 

Sada znate sve o bolesti kovrčavost lista jabuke

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!