Ostani doma
Vrt i sobno bilje
Kovrčavost lista jabuke: Saznajte sve o ovoj bolesti jabuke
Damir Spehar/PIXSELL

Kovrčavost lista jabuke teška je bolest ovog voća, a u nastavu saznajte sve o njoj

Kovrčavost lista jabuke kako u svijetu tako i kod nas je najvažnija i najštetnija bolest jabuke. Pojava ove bolesti smanjuje količinu i kvalitetu uroda. Kako je u Hrvatskoj jabuka najvažnija voćna vrsta po intenzivnosti uzgoja, zaštita od bolesti i štetnika godišnje stoji od 8 do 10 tisuća kuna, što čini četvrtinu ukupnih troškova.

Kovrčavost lista jabuke se može javiti na lišću u obliku hrđavocrnih okruglih pjega s nejasnim rubovima koje se nerijetko znaju spojiti u veće pjege koje prekrivaju lišće koji pod utjecajem ove bolesti kržljavi i opada. Na plodovima bolest se očituje također u obliku pjega, koje oplutave i raspucaju se.

Upravo se čita

Preporučeno za tebe

Gljiva prezimljuje na dva načina. Na jako zaraženim stablima gljiva prezimljuje kao micelij ili konidija na kori, između ljuski pupa ili u udubljenjima na kori grančica. U slučaju blagih zima iz micelija se već u veljači mogu razviti konidije koje uzrokuju zarazu mladih listića uz pomoć kiše i vjetra i to već u fazi mišjih ušiju.

Optimalna temperatura za klijanje konidija je oko 16 °C uz relativnu vlagu zraka od 90%. Drugi način je kad s jesenskim opadanjem lišća, gljiva prelazi u zimski stadij peritecija (plodno tijelo) s askusima u kojima se nalazi 8 askospora. 

Sada znate sve o bolesti kovrčavost lista jabuke

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!