Vrt i sobno bilje
Koliko poznajete biljku zvanu šumska kadulja?
www.pixabay.com

Šumska kadulja spada u poljske biljke koje možete odmah početi koristiti, a u nastavku pročitajte koje sve šumska kadulja ima dobrobiti te za što se sve koristi

Šumska kadulja spada u samonikle poljske biljke koje su jestive, a mogu se koristiti kao pripravci za čaj jer imaju i ljekovita svojstva.
Cvjeta od lipnja do rujna. Višegodišnja širokolisna biljka iz porodice usnača s ljubičasto-plavim cvjetovima. Porijeklom je iz šireg područja srednje Europe i zapadne Azije.

Šumska kadulja (lat.Salvia nemorosa), naraste od 30 do 70 cm. Korov je suhih travnjaka i ruderalnih staništa. spada u rod Salvia koji čini preko 900 vrsta koje uključuju ljetnice, dvogodišnje biljke, zimzelene i zeljaste trajnice, te grmlje. Idealna je za prirodne, seoske vrtove, ali naći će mjesto i u modernim vrtovima.

Upravo se čita

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Šumska kadulja lako se uzgaja i razmnožava. Voli sunčane ekspozicije, iako joj može biti dovoljno tek nekoliko sati izravne sunčeve svjetlosti dnevno.
Voli i dobro drenirano tlo i traži umjereno tjedno zalijevanje. Nema posebnih zahtjevima za tlom.
Njezina široka rasprostranjenost, duga povijest i lakoća s kojom su nastale razne sorte i hibridi stvorili su i probleme u jasnom identificiranju hibrida i njihov odnos sa šumskom kaduljom.

Šumska kadulja nam pomaže u otklanjanju mnogih tegoba. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!