Ostani doma
Vrt i sobno bilje
Koje su najčešće bolesti agruma?
Pexels

Lisne uši (Aphididae) i štitasti moljac (Dialeurodes citri) najpoznatije su bolesti agruma, a u nastavku saznajte sve o njima

U nastavku saznajte koje su najčešće bolesti agruma

Lisne uši (Aphididae) i štitasti moljac (Dialeurodes citri) najpoznatije su bolesti agruma.

Štete čine sisanjem biljnih sokova što iscrpljuje i slabi voćku, a izlučivanjem medne rose smanjuju asimilacijsku površinu lista, onemogućuju normalan razvoj i, zbog naseljavanja gljiva čađavica, smanjuju tržišnu vrijednost plodova. 

Često lisne uši sisanjem uzrokuju deformacije listova u obliku kovrčanja, a unutar skovrčanih listova nalaze se kolonije ovih štetnika. Satsuma dwarf virus ili skraćeno SDV je bolest lista agruma koja je primijećena prvi put u Japanu tridesetih godina prošlog stoljeća.  Danas je prisutna i u Kini, Koreji te Turskoj, vjerojatno zbog uvezenog sadnog materijala iz Japana.

Na stablu agruma se javljaju listovi čiji se vrhovi i rubovi uvijaju prema naličju lista zbog čega listovi dobivaju izgled čamca ili žlice. To su specifični simptomi bolesti lista agruma i obično se javljaju na početku vegetacije. Ako je takvo stablo, uz to i kržljavo, patuljastog rasta, te ako na vrhovima ima veći broj mladica s kratkim internodijima (kratak razmak među koljencima), možemo biti prilično sigurni da se radi o ovoj virusnoj bolesti lista agruma.

Plodovi bolesnog stabla su sitni i zadebljale kore pa nemaju komercijalnu vrijednost. 

Sada znate koje su najčešće bolesti agruma te sve o njima. 

Citaj, prati i komentiraj naše price i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!