Ostani doma
Zanimljivosti
Znanstveno dokazano: koze se vole družiti sa sretnim ljudima
Thinkstock

I koze razumiju da je puno ljepše družiti se s pozitivnim osobama, a izbjegavati one negativne pa biraju društvo sretnih ljudi. Naučimo nešto od njih - osmijeh na lice!

Znanstvenici sa Sveučilišta Queen Mary u Londonu pokazala je da koze razlikuju ljudska lica i njihove ekspresije i preferiraju se družiti s ljudima koji su sretni. Dodat ćemo, nisu ni one lude :)

Studija se bavila pitanjem mogu li i životinje koje ne žive u uskoj interakciji s ljudima poput pasa i konja, "čitati" ljude. Znanstvenici su proučavali rekacije 20 koza na fotografije sretnih (pozitivnih) i ljutih (negativnih) ljudskih lica.

Pokazalo se da koze preferiraju gledati u sretna lica i ulaziti u interakciju s nasmiješenim ljudima. 

"Studija ima važan utjecaj na razumijevanje odnosa između životinja i ljudi. Već smo znali da koze razumiju ljudski govor tijela, no nismo znali kako reagiraju na emocionalne ekspresije. Sad ne samo da smo otkrili da ih registriraju, nego i da preferiraju družiti se sa sretnim ljudima", zaključuje voditelj studije dr. Alan McElligott.

"Ranija studija već nam je pokazala vrlo visoku percepciju emocija kod pasa i konja. Aktualna otkrića otvaraju nam sasvim novu stranicu u razumijevanju emocionalnog života domaćih životinja", dodaje koautorica studije sa Sveučilišta Sao Paolo, Natalia Albuquerque.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!