Ostani doma
Zanimljivosti
Zagrljaj ne košta ništa, a donosi mnogo: saznajte sve pozitivne efekte grljenja
Thinkstock

Nekada običan dodir može učiniti mnogo, a nova istraživanja pokazuju kako su zagrljaj i držanje ruku prava anti-stres sredstva

Zagrljaj ne košta ništa, a donosi mnogo, barem tako tvrde rezultati novih istraživanja. Naime, tim znanstvenika sa Carnegie Mellon Sveučilišta je dva tjedna promatrao 400 ljudi i njihove reakcije nakon zagrljaja. 

Rezultati su pokazali kako su osobe koje su se nakon svađe zagrlile, brže "otpustile" sve negativne osjećaje. Već je mnogo istraživanja pokazalo kako ljudski dodir zaista djeluje smirujuće pa su tako uz zagrljaj, znanstvenici naveli i držanje ruke kao pravi "anti-stres" sredstvo. 

Preporučeno za tebe

(FOTO: Pixabay) 

"Osobe koje više njeguju interpersonalni dodir, uživaju bolje psihičko i fizičko zdravlje, ali imaju i kvalitetnije odnose", rekao je doktor Michael Murphy

Dodir je povezan s povećanim osjećajem sigurnosti i privrženosti, bolje percipiranom podrškom partnera, poboljšanom intimnošću, zadovoljnijim odnosom te jednostavnijim rješavanjem sukoba. 

Prošla su se istraživanja najčešće usredotočila na utjecaj zagrljaja u romantičnim odnosima, no ovo se baziralo i na prijateljstvima. Istraživači su ispitali sudionike kako su se osjećali nakon svađa, a skoro su svi odgovorili kako su se zbog zagrljaja negativni osjećaji brzo zamijenili pozitivnima, ali i kako su se drugi dan odlično osjećali. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!