Ostani doma
Zanimljivosti
Barcaffe nagrađuje heroje među nama: studentica iz Osijeka ide po namirnice svojim starijim susjedima
Shutterstock

ju je na Barcaffe natječaj prijavila susjeda Ljiljana kojoj je, kako kaže, Marija uskočila kada je bilo najteže

Barcaffe s RTL-om nastavlja sa svojom potragom za herojima koji našu svakodnevicu čine ljepšom. Heroji dolaze u svim oblicima i veličinama, a zajednička im se nesebičnost, empatija i želja za pomaganjem. Na našu je redakciju tako došla prijava iz Osijeka. Ljiljana je za svog heroja prijavila Mariju iz Zagreba, koja je došla na studij u Osijek i njezina je susjeda. Ova priča pokazuje da nikada ne znate što vam život nosi i da su heroji svuda oko vas, samo ih trebate prepoznati…

Marija je dvadesetogodišnja studentica koja je živi u Osijeku u stanu u najmu. Nju je na Barcaffe natječaj prijavila susjeda Ljiljana kojoj je, kako kaže, Marija uskočila kada je bilo najteže. A priča ide ovako… Kada je izbila situacija s koronavirusom u Hrvatskoj, svi smo bili zbunjeni. Naime, nije se znalo koliko je taj virus zarazan i svi smo se pomalo bojali odlazaka izvan kuće. Upravo u takvim nesigurnim i stresnim situacijama često iznenade ljudi na koje nisi računao.

„Imam zdravstvenih problema i nisam u cvijetu mladosti, pa me situacija poprilično zabrinula. Bojala sam se svega – odlazaka u trgovinu, prošetati, ma bilo kakvog odlaska iz kuće. Živim sama, pa se na taj stres, nadodala i ta izolacija, klaustrofobija.“ piše nam Ljiljana.

Ljiljana živi u manjoj zgradi u Osijeku. Iako se su odnosi u susjedstvu korektni, nisu imali nekih bliskih kontakata. Ljiljanina uža familija ne živi u Osijeku, pa je karantena pala još teže. Jedan dan joj je na vrata pokucala Marija, studentica koja je trenutno u Osijeku na studiju.

„Marija je divno, mlado stvorenje. Osim što je pokucala na vrata svih stanara i nudila im pomoć, oblijepila je i stubište s letcima s naputkom da joj se javi tko god treba, primjerice, kupovinu namirnica. I tako je Marija jednom tjedno obavljala kupovinu za naše stanare, išla je u apoteku, u trgovinu i sve ostalo što je ljudima trebalo.“

Marija je povezala susjedstvo svojim nesebičnim djelovanjem. I ne samo to, nego su Marija i Ljiljana postale prijateljice. Iako ih dijeli nekoliko desetljeća, to njima ne znači ništa. Često bi popričale, družile se, čak su znale i otići u šetnju (s razmakom, naravno).

„I sada kada je situacija nešto lakša, Marija i ja se i dalje družimo. Često mi svrati na kavu ili ručak, a ja s guštom kuham za nju. Uljepšala mi je svakodnevicu i iako je ova godina baš teška, barem sam u ovoj situaciji našla novu prijateljicu“, priča Ljiljana.

Kako je Marija reagirala na nominaciju?

„Ovo je veliko iznenađenje i hvala mojoj susjedi Ljiljani, ne mogu vjerovati da me prijavila.“, rekla nam je Marija preko telefona. Čestitamo dobrim susjedama i nadamo se da će zajedno guštati u nagradi Barcaffèa i popiti još puno zajedničkih kavica.

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!