Ostani doma
Zanimljivosti
Pretilost u svijetu gotovo se utrostručila od 1975. godine: Zadnje brojke pokazuju da je čak preko 340 milijuna djece i mladih pretilo!
Thinkstock

Prekomjerna tjelesna težina i pretilost definiraju se kao abnormalne ili prekomjerne nakupine masti koje mogu narušiti zdravlje. Ususret novoj sezoni ‘Života na vagi’ koju će gledatelji uskoro moći pratiti na RTL-u, ponovno stavljamo naglasak na ovaj veliki problem.

Činjenice o pretilosti

Pretilost u svijetu gotovo se utrostručila od 1975. godine.

U 2016. godini više od 1,9 milijardi odraslih, starijih od 18 godina, imalo je prekomjernu tjelesnu težinu. Od toga je preko 650 milijuna bilo pretilo.

39% odraslih u dobi od 18 godina i više imalo je prekomjernu tjelesnu težinu u 2016. godini, a 13% je bilo pretilo.

Većina svjetske populacije živi u zemljama u kojima prekomjerna tjelesna težina i pretilost ubijaju više ljudi nego pothranjenost.

38 milijuna djece mlađe od 5 godina imalo je prekomjernu tjelesnu težinu ili pretilost u 2019. godini.

(FOTO: Thinkstock) 

Preko 340 milijuna djece i adolescenata u dobi od 5 do 19 godina imalo je prekomjernu tjelesnu težinu ili pretilost u 2016. godini.

Pretilost je moguće spriječiti.

Što uzrokuje pretilost i prekomjernu težinu?

Temeljni uzrok pretilosti i prekomjerne tjelesne težine energetska je neravnoteža između unesenih i potrošenih kalorija. Na globalnoj razini razmatrajući, to je povećan unos hrane koja sadrži puno masnoća i šećera te porast tjelesne neaktivnosti zbog sve više sjedilačke prirode mnogih oblika rada, promjene načina prijevoza i sve veće urbanizacije.

Promjene u obrascima prehrane i tjelesne aktivnosti često su rezultat okolišnih i društvenih promjena povezanih s razvojem i nedostatkom potpornih politika u sektorima kao što su zdravstvo, poljoprivreda, promet, urbano planiranje, okoliš, prerada hrane, distribucija, marketing i obrazovanje.

Koje su uobičajene zdravstvene posljedice prekomjerne tjelesne težine i pretilosti?

Povišeni BMI glavni je čimbenik rizika za nezarazne bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti (uglavnom bolesti srca i moždanog udara), koje su bile vodeći uzrok smrti u 2012. godini, dijabetes, mišićno-koštani poremećaji (posebno osteoartritis), neki karcinomi (uključujući dojke, jajnike, prostatu, jetru, žučni mjehur, bubreg i debelo crijevo).

(FOTO: Thinkstock) 

Rizik za ove nezarazne bolesti s porastom BMI-a raste.

Kako se može smanjiti prekomjerna težina i pretilost?

Prekomjernu tjelesnu težinu i pretilost, kao i s njima povezane nezarazne bolesti, u velikoj je mjeri moguće spriječiti. Podrška okruženja i zajednice ključna je u oblikovanju izbora ljudi, čineći izbor zdravije hrane i redovite tjelesne aktivnosti najlakšim izborom (izbor koji je najpristupačniji, dostupan i cjenovno prihvatljiv) i najboljim za sprečavanje prekomjerne tjelesne težine i pretilosti.

Preporučujemo ti još sadržaja

Citaj, prati i komentiraj naše price i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!