Ostani doma
Zdravlje

Sve je više onih koji, umjesto vode iz slavine, kupuju vodu u bočici. I to u Hrvatskoj - zemlji koja i ceste pere pitkom vodom. Odlučili smo provjeriti kakvu vodu pijemo i ima li ikakve razlike između flaširane i vodovodne vode. Rezultati su prilično zanimljivi. Rekli bismo čak i pomalo šokantni.

U mnogim europskim zemljama voda iz slavine nije pitka, stoga ju moraju kupovati. U Hrvatskoj, zemlji koja leži na vodi, čak se ulice  gradova peru pitkom vodom. S druge strane trend kupovine vode u bočicama svakodnevno raste. Pa tako za pola litre takve vode plaćate oko pet kuna. Dok kubik pitke vode košta oko 15 kuna. U prijevodu to znači da za cijenu bočice od pola litre možete kupiti čak 333 litre pitke vode. I zato smo odlučili provjeriti ima li uopće ikakve razlike između te dvije vode.


Na analizu smo odnijeli vodu iz splitskih, soječkih i zagrebačkih slavina. Među te uzorke podvalili smo im vodu iz bočice.  
 
"Osnovna analiza vode za mikrobiološke pokazatelje vode za ljudsku potrošnju uključuje koliformne bakterije, Escherichia coli, enterokoke, broj bakterija na 37 stupnjeva aerobni i mezofilni, bakterije na 22 stupnjeva i Pseudomonas aeruginosa", objašnjava Vesna Šušnjara sa Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Laički rečeno, analizira se sve što bi u vodi moglo naštetiti našem zdravlju, a cijeli proces izgleda kao da se sam Dexter primio epruveta.

Prvi rezultati stigli su iz Osijeka i Splita.

"Mikrobiološka analiza vode je u redu, što je bilo za očekivati jer se radi o vodovodnoj vodi koja je redovno pod kontrolom i samokonrolom samoga Vodovoda", kaže Vera Santo sa Zavoda za analizu vode u Osijeku.

"Po ispitanim kemijskim i mikrobiološkim pokazateljima, sve vrijednost napravljenih analiza su unutar granice dozvoljenog i možemo reći da je voda u kuhinji vaše RTL televizije u potpunosti zdravstveno ispravna", potvrdila nam je Meri Predan Bedalov sa Zavoda za javno zdravstvo u Splitu.

A onda je na red došao Zagreb i naša dva uzorka. Jedan iz slavine i jedan iz bočice.

Na pitanje postoji li razlika između ova dva uzorka Sonja Tolić sa Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" rekla je kako nema.  

"Na prvi pogled ne možemo to reći. Vrijednosti su sasvim slične, tu su vrlo mala odstupanja u rezultatima u odnosu jedan na drugi. Ali zapravo nema nikakvih razlika", rekla je Tolić.

Na pitanje je li apsolutno svejedno ako čovjek konzumira vodu iz uzorka broj 1 i uzorka broj 2, Tolić je rekla kako je s obzirom na rezultate, zdravstveno ispravan i jedan i drugi uzorak.

Došlo je vrijeme i za trenutak istine.

Kada smo joj otkrili kako je jedan uzorak zapravo sadržavao vodu iz bočice, a drugi i slavine, Tolić je rekla kako su rezultati pokazali da je jedan i druga voda zdravstveno ispravna.

Upitali smo i bi li rekla da prema tome zapravo ljudi ne bi trebali kupovati vodu, ako već imaju tako kvalitetnu vodu u pipi.

"To je sigurno, flaširana voda je kao prvo daleko skuplja, s obzirom koliko košta kubik vode u gradu", kaže Tolić.

Privilegirani smo, dakle, što pijemo vodu iz slavine koja je, dokazano, jednako dobra kao ona u bočicama. Ponavljamo, za istu cijenu možete kupiti pola litre flaširane ili 333 litre vode iz vodovoda. Cijena znatno različita - kvaliteta očito ista.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!