Zdravlje

Kad čujete statistike, jasno vam je da riječ o nevjerojatno opasnoj bolesti. Sepsa ne bira, pa pogađa sve. Od nje su obolijevali i brojni poznati, a neke je i koštala života. Kemal Monteno umro je od komplikacija izazvanih sepsom, a nagađa se da je kriva i za smrt Arsena Dedića

U svijetu svake 3 do 4 sekunde sepsa ugasi jedan život. Laički nazvana trovanjem krvi, sepsa nastaje kad tijelo na infekciju reagira oštećenjem vlastitih tkiva i organa, što može rezultirati stanjem šoka, višestrukim zatajenjem organa, pa i smrću. O sepsi se priča malo, rijetko i površno. Tek se nakon slučajeva kada su od nje oboljele neke poznate osobe, a neke, na žalost I preminule, o toj teškoj bolesti više govori. 

"40-60 posto svih sepsi koje se liječe u jedinicama intenzivnog liječenja završava smrću", rekla je Jelena Slijepčević, magistra sestrinstva.

Jelena je magistra sestrinstva na neurokirurškoj intenzivnoj jedinici liječenja. S ovom se bolešću susreće svakodnevno. I na žalost, kaže, sepsa nema tendenciju opadanja. Dapače. U zadnjem desetljeću povećala se za 8 do 13 posto. Riječ je o svjetskim standardima jer kod nas uopće ne postoje podaci ni koliko ih je od sepse oboljelo ni koliko umrlo. 

"Posjeli su me na stolicu, da nisam bila vezana ispala bih. U toj mjeri sam se tresla. To je nešto prestrašno. Onda su mi rekli: znate koliko ste vi imali deka i popluna na sebi te večeri. Nije me moglo zagrijati ništa", rekla je Tereza Kesovija.

Tereza je jedna od onih sretnica čiji je organizam uspio pobijediti sepsu, i to čak dva puta. 

"Ovo mi je danas prvi izlazak pa se osjećam umorno. Umorno, ali s razlogom jer isrcpilo me je to ležanje, dvanestodnevno ležanje te tresavice te temperature to svakodnevno ubadanje", dodala je Kesovija.

Ova glazbena diva itekako je svjesna da je smrti gledala gotovo u oči baš kao i znatno mlađi, ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Ranko Ostojić. Nedugo nakon onog što je trebala biti rutinska operacija, ministar je dobio sepsu. Stanje je bilo toliko ozbiljno da su mu i organi počeli zatajivati. Srećom, njegov se organizam uspio othrvati. 

Nagađa se kako je nedovoljna higijena u bolnicama jedan od razloga sve većeg pojavljivanja sepsi. 

Greške se, priznaju I medicinari, ipak događaju. 

"Važno je da educiramo javnost, isto tako i profesionalce, jer dešavalo se da profesionalci ne prepoznaju sepsu na vrijeme i zakasnimo sa liječenjem i eto bude raznih komplikacija", naglasile je Slijepčević.

Komplikacije su veće kod ljudi oslabljenog imuniteta i onih koji dugo koriste jake lijekove. Jedan od takvih bio je i pokojni glazbenik Kemal Monteno koji je i preminuo od posljedica septičkog šoka. Isto se nagađa i za Arsena Dedića koji je preminuo od komplikacija tromboze. Međutim, kada se tromb, laički rečeno, počne raspadati, posljedica može biti i sepsa. Ta opasna podmukla nagla bolest koja je samo za vrijeme ovog priloga ubila približno 50 osoba.

Reci što misliš!