Ostani doma
Zdravlje

Na saborskim klupama u svibnju bi se trebao naći novi Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda. Njime bi se još više ograničilo pušenje na javnim prostorima

Iako kafićima gdje je dozvoljeno pušenje mora postojati i propisna ventilacija, brojni ugostitelji se ne drže zakona. Mnogi pokušavaju izbjeći korištenje skupe instalacije, a inspekcije slabo kontroliraju prekršitelje.

Vezana vijest

Pušenje
najčešći uzročnik raka plućaHrvati su među najvećim pušačima na svijetu: od Hrvatica više puše jedino žene iz Bangladeša

Najsmrtonosnije bolesti današnjice povezane su upravo s dimom cigareta.

Upravo se čita

"Kad govorimo o onima koji sami ne puši, ali pasivno puše i prisutni su u prostoru koji ovaj i udišu duhanski dim imaju dva do tri puta veći rizik za karcinom pluća", upozorila je Ines Diminić-Lisica, liječnica obiteljske medicine.

To je jedan od razloga zašto Ministarstvo zdravlja po hitnom postupku u Sabor šalje stroži Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda. Postrožit će se i kontrola ventilacijskog sustava u kafićima. 

Novosti novog zakona su, uz poruke o štetnosti pušenja, obavezno stavljanje fotografija na duhanskim proizvodima. Poruka ne može biti jasnija. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!