Zdravlje

Nova revolucionarna terapija mogla bi dramatično povećati broj donora pluća te tako smanjiti ogromne liste čekanja. Prvi uspješan slučaj stiže iz Irske

Leigh Bagnall prva je pacijentica u Irskoj kojoj su presađena oba plućna krila. Došla je zahvaliti kirurzima koji su joj prije nekoliko mjeseci doslovno darovali novi život.

"Bila sam vrlo prestašena, kad su me nazvali nije bi bilo svejedno, razmišljala sam da pričekam. No onda su mi objasnili da se u takvu operaciju ne bi upuštali, da nisu potpuno sigurni", prisjetila se Leigh.

Prije nekoliko mjeseci, ta je dvadesetogodišnja studentica, inače oboljela od cistične fibroze, dobila pluća koja su smatrana nepogodnima za transplantaciju, no u ovoj Dublinskoj bolnici su ih prilagodili tzv. EX VIvo perfuzijom. 

"Ex vivo perfuzija je opcija za pluća koja nisu baš potpuno prikladna za transplantaciju. Mi ih donesemo u bolnicu, ventiliramo ih, na neki način 'popravimo' i optimiziramo za presađivanje", objasnila je kirurginja Karen Redmond. 

Nova je to i revolucionarna terapija, koja bi mogla dramatično povećati broj donora pluća, i tako smanjiti ogromne liste čekanja. 

"Probudila sam se nakon dva dana, vidjela svog dečka i mamu i shvatila da sam živa", kaže Leigh, koja još ne može povjerovati što se dogodilo. 

"Nakon operacije sam shvatila da mogu disati. Doista mogu disati! Nakon četiri i pol dana skinuli su me s kisika, mislila sam da to neću nikada doživjeti." 

Ex vivo perfuzija daje novu nadu pacijentima koji čekaju transplantaciju, jer bi na odgovarajuća pluća odsad mogli čekati puno kraće.

Reci što misliš!