Zdravlje
Znanstvenici vratili vrijeme: žena koja je pet godina bila u menopauzi čeka prvo dijete!
Thinsktock

Ova revolucionarna metoda trebala bi pomoći ženama koje su prerano ušle u menopauzu da ipak postanu majke

Ženi u menopauzi grčki liječnici vratili su plodnost. 

Ginekolog iz ugledne grčke klinike za plodnost Genesis Athens, Konstatinos Sfakianoudis, objasnio je u Helsinkiju na godišnjem susretu Europske udruge za humanu reprodukciju i embriologiju revolucionarni postupak pomlađivanja jajnika.

Upravo se čita

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

U njemu se korisri PRP - PLASMA RICH PLATELIT - pročišćena i obogaćena plazma iz krvi koja u sebi sadrži vrijedne sastojke: faktore rasta i matične stanice zaslužne za pomlađivanje i obnovu.

PRP se odavna koristi u medicini za liječenje rana, obnavljanje kostiju i za estetske zahvate, no ovo je prvi put da se rabi u ginekološke svrhe.

Ovakav krvni pripravak ubrizgava se u jajnike  žene u menopauzi te ih aktivira i oni ponovno započinju proizvoditi jajašca.

"Imam pacijenticu koja je već pet godina u menopauzi. Sad su joj 45. Nakon pola godine ovog tretmana ona je trudna. U prvom je tromjesječju te se nadamo kako će sve biti u redu. Njezini jajnici proizveli su tri  jajašca. Dva smo zamrznuli, a jedno oplodili smo spermom njezina muža i vratili ga u maternicu", kazao je grčki ginekolog. 

Vjeruje se da PRP stimulira stanice da se regeneriraju i jajnike da ponovno ovuliraju.

Ova revolucionarna metoda mogla bi pomoći ženama koje su prerano ušle u menopauzu da ipak postanu majke pomoću svog genetskog materijala.

Prosječna žena u menopauzu ulazi u 52. godini, no čest je slučaj preuranjene menopauze te žene gube mjesečnicu već u 30-ima i 40-ima. 

Reci što misliš!