Zdravlje
Najveća svjetska studija o spavanju otkriva kako manjak sna utječe na mozak. I vi možete sudjelovati
Thinkstock

San je čovjeku važan isto kao hrana i zrak, no podocijenjen. U tijeku je najveća svjetska studija o utjecaju sna na mozak, kojoj može svatko pristupiti

Znanstvenici iz Kanade započeli su najveću studiju na svijetu o utjecaju manjka sna na ljudski mozak. Tim sa Sveučilišta Western u Ontariju pozvao je ljude diljem planete da se prijave na on line kognitivni test kako bi pratili njihove mentalne vještine, s obzirom na količinu sna.

"Test izgleda jednostavno, ali vam pokreće sive stanice. Morate spajati riječi s bojama, iako riječ "plava" piše crvenim slovima. Potom idu kompliciraniji zadaci", objašnjava jedan od pristupnika testu, psihijatar Hooman Ganjavi (42), koji je često u dežurstvima i zbog toga ne spava puno noću.

Preporučeno za tebe

"Ja spavam noću četiri do pet sati. Znam da nedostatak sna može dovesti do infarkta ili moždanog udara, ali kao i mnogi drugi doktori, ignoriram te rizike", kaže Ganjavi.

Većina volontera koja je bila budna do četiri sata ujutro pa spavala par sati, a potom radila test, imala je mnogo gore rezultate od onih koji su spavali. Osim jedne 31-godišnjakinje.

"Iako se osjećam pomalo zbunjeno, naviknula sam funkcionirati s malo sna. Imam dvije djevojčice mlađe od pet godina i za mene je dobar san kad me bude noću samo dva do tri puta", kaže Sylvie Salweski.

Ispitanici su također rješavali zadatke dok im je magnteskom rezonancijom sniman mozak i praćen protok krvi u mozgu kada su dovoljno spavali i kada su bili neispavani. Na snimci se moglo vidjeti kako mnogo manji dio mozga radi kada su osobe neispavane, nego kada spavaju sedam do osam sati.

(FOTO: Owen Lab/Western)

"Vidimo mnogo manje aktivnosti u frontalnom i parietalnom režnju, područjima koja su presudna za donošenje odluka, rješavanje problema i pamćenje. Nedostatak sna ima veliki utjecaj na donošenje odluka i trebalo bi izbjegavati odnošenje bitnih životnih odluka kao što su kupnja kuće ili pristanak na brak, u trenutku kada smo neispavani", objašnjava voditelj istraživanja, profesor Adrian Owen.

Ne manje važno, upozorava Owen je i ne sjedati za upravljač automobila ako nismo spavali dovoljno. Opasno je voziti u takvom stanju jer su reakcije usporene.

Trećinu svog života provedemo spavajući. San je za naše zdravlje jednako važan kao i prehrana te zrak koji udišemo, no moderno doba u kojemu sve radi od 0 do 24 utječe na to da sve manje spavamo.

Ovom globalnom on line testu mogu pristupiti svi - preko smatrphonea ili računala, a rezultati će pomoći da se pronađu odgovori važni za znanost i društvo. Test možete pronaći ovdje.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Reci što misliš!